Ratni zločini koji šokiraju svijet: "Islamska država hladnokrvno i sustavno ubija civile"

Foto: Hina

SNAGE Islamske države nastavljenu nizati vojne uspjehe, ovoga puta u Siriji. Borci Islamske države preuzeli su kontrolu nad ključnom zračnom bazom od sirijske vojske.

Vojna baza Tabqa bila je posljednje uporište snaga Bashara al-Assada u provinciji Raqqa. I državna televizija potvrdila je prelazak vojne baze u ruke Islamske države rekavši da je posljednjih dana stotine boraca na obje strane poginulo u žestokom borbama. Vojna baza bila je posljednje uporište vladinih snaga u provinciji kojom dominiraju islamisti.

Iz Sirije dolazi i vijest da su pobunjenici povezani s Al-Qaidom na slobodu pustili američkog pisca i novinara zarobljenog još 2012. godine. Puštanje je navodno posredovao Katar.

Sirija spremna surađivati s bilo kime u borbi protiv IS-a

Sirija je u ponedjeljak priopćila da je spremna surađivati u svim međunarodnim naporima u borbi protiv džihadista Islamske države, nakon što je Washington signalizirao da bi mogao proširiti zračne udare protiv te ekstremističke skupine i na sirijski teritorij.

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem, čiju je vladu Zapad ranije kritizirao, svoju je zemlju pokušao predstaviti kao ključnog partnera u borbi protiv Islamske države koja je zauzela velike dijelove Sirije i Iraka.

"Sirija je zemljopisno i operativno središte međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države", rekao je Mualem. "Druge države moraju pristupiti Siriji ako se žele ozbiljno boriti protiv terorizma", dodao je.


Upitan o mogućnostima američkih zračnih udara protiv ciljeva Islamske države na teritoriju Sirije, Mualem je rekao da je njegova vlada spremna surađivati s bilo kojom zemljom u borbi protiv terorizma. Ipak je dodao da bi zračni napadi na sirijskom teritoriju bez odobrenja Damaska bili smatrani činom agresije.

"Sve što ne bi uključilo suradnju smatralo bi se agresijom", rekao je Mualem.

Bijela kuća u petak je signalizirala da bi mogla napasti borce Islamske države i na teritoriju Sirije, nakon što je u susjednom Iraku SAD napadao snage IS-a.

Washington je međutim isto tako podržavao pobunu protiv vlade u Damasku sirijskog čelnika Bašara al Asada, i zasad nema naznaka bilo kakve promjene u američkoj politici prema sirijskom čelniku.

UN osuđuje zločine Islamske države

Ujedinjeni narodi osudili su u ponedjeljak "užasne i raširene" zločine Islamske države u Iraku, uključujući masovna pogubljenja zatvorenika koja bi mogla biti ratni zločin.

UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay osudila je "teške, užasne povrede ljudskih prava" koja čini Islamska država, sunitska organizacija koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije.


Islamska država ubila je 10. lipnja gotovo 670 zatvorenika iz zatvora Baduš u Mosulu, kazala je, pozivajući se na izjave preživjelih i očevidaca tog "pokolja".

"Takva hladnokrvna, sustavna i namjerna ubojstva civila zbog njihove vjerske pripadnosti mogla bi biti ratni zločini i zločini protiv čovječnosti", kazala je.

Islamska država ukrcala je između 1000 i 1500 zatvorenika na kamione i odvezla ih, a potom je izdvojila sunite. Ostali su pogubljeni.

U međuvremenu, najmanje devetero ljudi poginulo je, a 21 je ozlijeđeno u ponedjeljak u samoubilačkom bombaškom napadu na šijitsku džamiju u Bagdadu, objavila je iračka policija.

Pročitajte više