Razmjena udžbenika ispred MSU-a trajat će do 14. rujna

Foto: Hina

ISPRED zgrade Muzeja suvremene umjetnosti na Aveniji Dubrovnik od 1. do 14. rujna traje razmjena udžbenika.

Svaki dan od 10,00 do 20,00 sati mogu se razmijeniti ili kupiti udžbenici po znatno povoljnijim cijenama. Danas je bilo manje građana nego inače zbog lošeg vremena, ali oni koji prodaju nadaju se da će uspjeti zaraditi koju kunu.

"Za drugi razred i po ovoj standardnoj cijeni od 40 kuna, pa jednu knjigu sam prodao jer sad baš nema ljudi kao prošle godine. Nešto je dala susjeda, a ovo su za srednju naše, od male. Pa udžbenici su po 50, s obzirom da su u dućanu 100, 130 neki, recimo za talijanski su 130 kuna u dućanu. Danas je kiša pa nema nikoga al bit će valjda nešto. Prodajem za treći i prvi razred, za ekonomsku i strukovnu. Pa ono od 20 do 30 kuna, ovisi o knjizi, o očuvanju. Pokušava se nešto prodat, ali slabo. Pa 30 kuna za srednju školu, snalazimo se."

Razmjenu je organizirao Grad Zagreb, a danas ih je posjetio i gradonačelnik Bandić.

"S obzirom da je vrijeme ovakvo kakvo je povukli su se malo pod nadstrešnicu kod naše Snješke. Imaju mogućnost da idu u toalet ovdje u muzej ako žele, ako ne žele imat će ovdje vani kao i svake godine kemijske wc-e, dakle dvostruka je to korist."

"Iduće godine će svi srednjoškolci imati besplatne udžbenike"


Gradonačelnik je rekao kako će iduće godine ovakve razmjene pasti u drugi plan jer će svi učenici, i srednjih i osnovnih škola imati besplatne udžbenike.

"Besplatne udžbenike imaju svi osnovnoškolci, ali srednjoškolci nemaju svi. Ove godine imaju samo one obitelji i djeca koje imaju troje ili više djece, ima ih oko 6 tisuća. Ako tome dodamo 58 tisuća osnovnoškolaca, onda je to ukupno 64 tisuće. Iduće godine će svi srednjoškolci imati besplatne udžbenike, onda će ta razmjena biti u drugom planu. Ove godine ona još uvijek ima apsolutnog smisla zato grad daje apsolutnu logistiku."

Pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić apelirao je na sve koji imaju knjige za osnovne i srednje škole koje se više ne koriste, da ih doniraju Caritasu u sklopu akcije "Spremni za dobro".

"Oni će biti upotrebljeni za reciklažu, a sredstva koja će Caritas dobiti od toga će upotrijebiti za kupovinu novih udžbenika u drugim krajevima Hrvatske. Evo molimo da ovdje na ovu lokaciju MSU-a od danas do 14. rujna do 20 sati navečer donesu i ostave i Caritas će na tragu te akcije koju provodi već od lipnja upotrijebiti to za doista najpotrebitije učenike u našoj zemlji."

Pročitajte više