Reis Kavazović: Novo izdanje Charlie Hebdoa ogavno

Screenshot: YouTube

POGLAVAR Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini oštro je u četvrtak osudio objavljivanje karikature proroka Muhameda u novom izdanju francuskog satiričnog časopisa "Charlie Hebdo" nazvavši taj postupak "ogavnim".

Iako se u BiH novi broj "Charlie Hebdoa" nigdje nije pojavio u prodaji, iz ureda reisa Kavazovića u Sarajevu medijima je dostavljeno priopćenje u kojemu stoji kako se objavljivanjem karikatura "na ogavan način i lažno želi prikazati časno lice Božjeg proroka Muhameda".

Zloporaba slobode govora

Po ocjeni poglavara bosanskohercegovačkih muslimana riječ je o zloporabi slobode govora i umjetničkog izražavanja jer se ona navodno koristi da bi se s predumišljajem ponižavali drugi ljudi i njihove svetinje.

"Umjesto razvijanja kulture razumijevanja, senzibilnosti i poštovanja prema duhovnim temeljima drugih ljudi, put grubog provociranja, poticanja mržnje i predrasuda sigurno neće donijeti prosperitet ljudskom društvu niti dati smisao slobodi", stoji u Kavazovićevoj izjavi.

Reis Kavazović drži kako se ovime zapravo ismijava proroka Muhameda te pita kojim se argumentima može objasniti da je to borba protiv terorista ili da je nanošenje duševne boli svim muslimanima svijeta dokaz slobode izražavanja.

"Odbacujemo agresivno nametanje stajališta da je, u bilo kojoj formi, objavljivanje i podržavanje ismijavanja Muhameda te bezobzirno udaranje po najintimnijim duhovnim osjećanjima svih muslimana prihvatljiv način iskazivanja slobode", izjavio je poglavar Islamske zajednice u BiH.

Tko je odgovoran za širenje mržnje prema muslimanima?

Kavazović također drži kako "netko mora preuzeti odgovornost za sve očevidnije posljedice mržnje koja se širi prema muslimanima u Evropi", a medije poziva da se "odupru pakosnim tendencijama iskorištavanja medija kao sredstva za širenje islamofobije".


Uz to je osudio i medije u BiH i regiji koji, po njegovu sudu, "neodgovorno podliježu destruktivnim medijskim tendencijama i vrlo opasnoj euforiji islamofobije".

Nakon terorističkog napada na redakciju satiričkog tjednika "Charlie Hebdo" u Parizu u Sarajevu je upriličen manji prosvjedni skup protiv tog terorističkog čina, a u ime Islamske zajednice pridružio mu je samo bivši reis Mustafa Cerić.

Kavazović je pak uputio brzojav sućuti francuskoj veleposlanici u BiH, a u propovijedi održanoj tijekom hutbe dva dana nakon napada izrekao je tek usputne osude tog čina dovodeći to u istu ravan s onim što je opisao kao ugrožavanje muslimana diljem Europe.

Pročitajte više