Ribić naljutio ministra financija: Linić udarao šakom o stol i sindikatima poručio da ih se ne boji

JOŠ JE neizvjesna sudbina Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe. Kao što su najavili, četiri sindikata potpisala su dodatak ugovora, ali oni okupljeni oko Vilima Ribića rekli su ne.

Slijedi arbitraža koja će presuditi vrijede li četiri potpisa tako da ugovori važe za sve ili ne nakon čega bi uslijedio otkazni rok ugovora.

Sukob Linića i Ribića

Sastanak sindikata i predstavnika Vlade obilježio je, kako javlja RTL, sukob Vilima Ribića i Slavka Linića. Naime, sindikalist Ribić vladajućima je zaprijetio revolucijom, štrajkovima, izlaskom na ulice...

No, Linić se nije dao smesti. Ministar financija navodno je udario šakom o stol, te hladno odbrusio Ribiću: "Krenite s revolucijom, radite što hoćete. Ja vas se ne bojim". Linić je Ribiću kazao da će plaće sebi i svojom kolegama "koji kruh nisu ni jeli ni mirisali" morati smanjiti, nakon čega je napustio sastanak.

"Ribićevi" sindikati bili spremni potpisati samo dio o dodatku na plaću

"Crni petak hrvatskog sindikalizma", riječi su kojima je Ribić iz Matice sindikata najavio današnji sastanak. Potpis na dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru Ribić nije stavio, kao niti njegove kolege iz Sindikata učitelja, Sindikata srednjih škola i Sindikat medicinskih sestara. Potpisala su preostala četiri sindikata. No, to nije dovoljno, jasan je Vladin pregovarač Neven Mimica.


"Dovodi Vladu u situaciju da u skladu s člankom 9 Temeljnog kolektivnog ugovora zatražimo postupak arbitraže. To je korak koji ćemo učiniti", rekao je Mimica.

Zanimljivo je kako su sindikati okupljeni oko Vilima Ribića bili spremni potpisati dio koji se odnosi na njihov sektor, odnosno omogućuje prosvjetarima isplatu dodatka na plaću po godini staža, ali i ne i dodatak na kolektivni ugovor, kaže Spomenka Avberšek iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

"Oni su mislili potpisati samo svoj, ali nisu željeli potpisati TKU. Prema tome, govoreći da brane da ne padaju plaće, moram pitati kako brane ako nisu potpisali jedan i drugi", ističe Avberšek.

Vlada od svojih zahtjeva ne odustaje


Vlada od svojih zahtjeva ne odustaje. Pod hitno mora uštedjeti dvije milijarde kuna u dvije godine, a manevarskog prostora u proračunu i vremena za pregovore više nema. Rezultat svega, ako se ostvari crni scenarij, bit će i smanjenje plaća za sve javne službe, otkazni rok za Temeljne kolektivne ugovore je 3 mjeseca, nakon čega bi ostali bez materijalnih prava, ali bi im plaća nakon pada koeficijenata bila smanjena za desetak posto.

"Deset posto idu svi u javnim službama dolje. Vlada neće odustati od dvije milijarde. Prosvjetari neće dobiti ovo jer nisu potpisali ali onda nije kriva sindikalna strana i nije kriva Vlada", naglasila je Avberšek.

Babić tvrdi kako nije bilo dogovora ispod stola

Da nije bilo dogovora ispod stola demantirao je jučerašnje navode Vilima Ribića, Ivica Babić iz Sindikata liječnika. "To više govori o onima koji govore, nego što se govori", kaže Babić.

"Svoju vjerodostojnost su definitivno izgubili. Svatko se ima pravo ljutiti, gubitnici najviše. Ne znam što će biti kada članovi sindikata i Matice shvate koliko su izgubili", smatra Babić.

Među sindikatima definitivno vlada rat, a trakavica oko kolektivnih ugovora tek je na početku. Ribićevi sindikati za rujan najavljuju referendum, pravnu bitku i štrajkove.

Pročitajte više