Ribić poručuje Milanoviću: Državni službenici neće mirno gledati kako se na njima štedi, igrate se s vatrom

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, odbacio je dojam da su sindikati upozorenjem upućenom Vladi najavili prosvjede.

Tijekom razgovora o jučerašnjoj poruci sindikata da će "biti vraga" ako Vlada druge godine uvede uštede na plaćama zaposlenih u javnom sektoru, Ribić je rekao da se podrazumijeva da bi dio od 270 tisuća zaposlenih u tom području reagirao na takvo što.

"Pa u tom slučaju bi reagirali svi, ne samo sindikati, svi kojih se takve uštede u vrijeme krize dotiču. Ne organiziramo nikakve prosvjede dok ne vidimo daljnji tijek, ali atmosfera je već dugo vruća i dinamična, što je i ključni dokaz neuspješne politike vlade u posljednje tri godine", kaže Ribić i poziva na prijevremene izbore.

"Ne može netko svoje neuspjehe naplaćivati beskonačno puta radnim i poštenim ljudima", dodaje.

Rekao je kako se Vlada i premijer igraju vatrom dok najavama o štednji izazivaju ljude, koji to više nisu spremni trpjeti.

"Ne može Milanović nakon tri godine promijeniti mišljenje. Prije je govorio da štednje nisu korisne za gospodarstvo u ovoj fazi, a sada sam pobija što je rekao. To je znak velike dezorijentiranosti u glavama vladajućih", tvrdi Ribić i dodaje:

"On mora dati ostavku. Provodi mjere štednje i smanjuje agregatnu potražnju i proizvodnju usred krize, što je i rezultiralo ogromnim gubitkom radnih mjesta", rekao je.

"Trebao bi se ispričati svima koji su ga prije tri godine na to upozoravali, pa i meni, jer sam mu još prije tri godine govorio da to nije dobro, a on sada tvrdi da je Europska komisija pogriješila."

"Ustavni sud ne rješava problem, nego čeka"

Ribić je rekao i kako je uloga Ustavnog suda u ovom slučaju da zaštiti radnike, no kritizirao je način na koji to sud, kaže, radi:

"Ustavni sud ne rješava problem, nego čeka. Čekaju da izađemo iz krize i da onda situaciju riješe, u našu korist, ali to je već sada prekasno", izjavio je.

 

 

 

 

 

Pročitajte više