Riječani anketom odlučuju žele li gradsko centralno grijanje

Foto: Hina

KORISNICI toplinske energije u Rijeci dobit će ovog tjedna anketne listiće na kojima će se moći izjasniti jesu li zainteresirani za daljnje korištenje usluga isporuke toplinske energije, koju obavlja riječka tvrtka Energo, potvrđeno je u ponedjeljak iz te tvrtke.

O tome je na sjednici odlučilo Gradsko vijeć potkraj veljače, prihvativši prijedlog gradonačelnika Vojka Obersnela prema kojemu se korisnici anketom trebaju odlučiti kakvo, i žele li centralno grijanje.

Naime, početkom godine veliko negodovanje dijela Riječana izazvali su povećani računi za centralno grijanje, koje osigurava Energo, nakon poskupljenja u prosincu prošle godine.

Na anketnom listiću građanima je upućeno pitanje žele li koristiti Energovu uslugu centralnog grijanja po postojećim uvjetima propisanima zakonima i pravilnikom.

Ako odgovore niječno, ponuđeno im je nekoliko opcija, od kojih je prva da zgrada ostane u sustavu, ali da se račun ispostavlja zgradi te da se plaća iz zajedničke pričuve.

Rok za odgovor je 11. travanj

Druga mogućnost je isključenje zgrade iz toplinskog sustava nakon čega suvlasnici samostalno odlučuju o grijanju. Treća opcija je isključenje zgrade iz toplinskog sustava i mogućnost izgradnje vlastite kotlovnice. Četvrta je prestanak isporuke toplinske energije uz mogućnost najma Energovih kotlovnica, a peta mogućnost je prestanak isporuke toplinske energije i gašenje djelatnosti toplinarstva u Energu.

Iz Energa je najavljeno da će se prikupljeni rezultati analizirati odvojeno za svaku toplanu i kotlovnicu, te da će odgovori dobiveni od dvije trećine korisnika pojedine toplane biti osnova za određivanje daljnjih koraka. Slanje ispunjenih anketa za korisnike je besplatno, a rok za dostavu je 11. travnja.

Inače, na sjednici riječkoga Gradskog vijeća u veljači prihvaćen je gradonačelnikov prijedlog po kojem Energo do kraja sezone grijanja ili do usvajanja izmjena Pravilnika o načinu obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju neće primjenjivati novu cijenu od 0,50 kuna po kilovatsatu, nego cijenu prije zadnjeg poskupljenja u prosincu prošle godine od 0,37 kuna po kilovatsatu, a razlika u cijeni bit će obračunata korisnicima u mjesecima do kraja godine, nakon donošenja predloženih izmjena Pravilnika.

No, korisnicima će ovoga tjedna ipak biti dostavljeni računi za veljaču, s cijenom od 0,50 kuna po kilovatsatu, pošto je u prvoj polovici ožujka već usvojen novi Pravilnik.

Energo i Grad Rijeka su u Ministarstvu gospodarstva bili pokrenuli postupak izmjena i dopuna Pravilnika i uputili primjedbe s ciljem uvođenja pravičnije raspodjele toplinske energije među korisnicima, ali te primjedbe, kako su naveli iz Energa, nisu prihvaćene.

Pročitajte više