Tvrtkom Energo upravljaju riječki SDP-ovci

Tvrtkom Energo upravljaju riječki SDP-ovci

Foto: FAH

ZA RIJEČANE koji se ovih dana bune protiv drastičnog poskupljenja grijanje nema nikakve dvojbe - glavni krivac je lokalni SDP. Riječka komunalna tvrtka Energo cijenu svojih usluga ne bi mogla povećati bez potpore članova SDP-a, čiji kadrovi već odavno drmaju ovom firmom.

Predsjednik skupštine Energa, bez čijeg odobrenja poskupljenje ne bi bilo moguće, je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Kada je na skupštini Energa 1. prosinca donesena odluka o povećanju cijene grijanja, lokalni mediji optužili su Obersnela za protuzakonite radnje: cijene su povećane bez da su o tome prethodno pisanim putem obaviješteni potrošači što je suprotno Zakonu o zaštiti potrošača.

Obersnel je na optužbe odgovorio tvrdnjama da je zakon ispoštivan, iako je odluka o poskupljenju na Energovim stranicama objavljena tek naknadno, s deset dana zakašnjenja. Gradonačelnik Rijeke i ovoga je tjedna u medijskim istupima branio odluku o poskupljenju grijanja, poručivši da druge opcije nije bilo.

I Komadina bio direktor Energa

Na istom su tragu i izjave Sanjina Kirigina, direktora Energa koji je također provjeren kadar SDP-a. Kirigin je od 2001. do 2004. godine bio član uprave Ine, gdje je glasio za čovjeka od povjerenja Slavka Linića. Kada se Kirigina 2006. godine istraživalo zbog navodnih malverzacija u Ini, upravo ga je Linić žestoko branio.

S Energom je direktno povezan i Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, uz Obersnela čelni čovjek riječkog SDP-a. Bivši gradonačelnik Rijeke Komadina je bio direktor Energa od 1998. do 2000. godine.

SDP-ovac na čelu Nadzornog odbora

Prema podacima iz sudskog registra, osnivači Energa su Grad Rijeka, Croplin, Općina Čavle, Općina Kostrena i Grad Kraljevica, te talijanska firma HERA. Energo je, naime, djelomično privatiziran 2003. godine, kada je dio vlasništva prepušten stranim partnerima, iako je Grad Rijeka zadržao natpolovični vlasnički udio.

Na čelu Nadzornog odbora Energa sjedi još jedan član riječkog SDP-a, Ivan Ivaniš, koji je od 1993. do 2000. godine bio i član gradskog vijeća. Uz njega su u NO-u još Ante Županić, Vojko Gorše, Marko Križanec i Vedran Špehar, te predstavnici talijanskog suvlasnika Daniele Romanello i Leonardo Marini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara