Riječko Gradsko vijeće odbilo prijedlog da se smanji cijena grijanja

Foto: Hina

NA DANAŠNJOJ sjednici riječkoga Gradskog vijeća odbijen je prijedlog oporbe da se povećana cijena grijanja riječke tvrtke Energo od 0,50 kuna po kilovatsatu ne primjenjuje do nove sezone grijanja i da ostane cijena od 0,37 kuna te da se sazove izvanredna skupština Energa na kojoj bi se razmotrile mogućnosti smanjenja cijene i racionalizacija poslovanja.

Protiv prijedloga glasovalo je 17 vijećnika - 16 iz SDP-ove vladajuće koalicije, bez vijećnika HNS-a, te nezavisni vijećnik Danijel Paliska.

Paliska i dvije gradske vijećnice - Ljubica Dujmović-Kosovac i Nikolina Milčić prije nekoliko dana napustili su oporbene Hrvatske laburiste te su postali nezavisni vijećnici. Dvije bivše laburistice danas su bile suzdržane.

Tako je oporbeni prijedlog poduprlo 15 vijećnika HDZ-a, PGS-a, Liste za Rijeku, Akcije mladih te dva vijećnika HNS-a.

Hrvoje Burić (HDZ) ocijenio je tijekom burne višesatne rasprave da su građani prisiljeni plaćati povećanu cijenu zbog pokrivanja lošeg poslovanja Energa. Ta je tvrtka poslovala netransparentno, ustvrdio je, dodajući da se uoči rasprave o tom prijedlogu primijenilo "silovanje političke volje" u Gradskom vijeću zbog odlaska troje vijećnika iz Hrvatskih laburista na stranu vladajuće koalicije.

Buterin: U Rijeci se plaća najskuplje grijanje u Hrvatskoj

"Pozicija moći dopušta da se zakonskim akrobacijama nametne građanima ova cijena koju neće moći plaćati, a to nije socijalno ni tržišno ponašanje", rekao je.

Vesna Buterin (HDZ) rekla je da se u Rijeci plaća najskuplje grijanje u Hrvatskoj iako je na moru. Danko Švorinić (Lista za Ri) istaknuo je kako nikad dosad nije iskazano toliko socijalne neosjetljivosti za građane Rijeke niti je izrečeno toliko laži da se obrani pozicija Energa. Kako je rekao, došlo je do političke trgovine, nakon čega Gradsko vijeće više ne odražava izborne rezultate.


Gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) ocijenio je da su postupci gradske oporbe nastavak manipuliranja i pokušaja stjecanja političkih bodova, a ne stvarna borba za interese građana. Istaknuo je da je tarifnu stavku grijanja odredilo regulatorno tijelo HERA te da bi se vraćanjem cijene na prijašnju razinu prekršio zakon. Osim toga, dodao je, takvom bi se odlukom nanijela izravna financijska šteta Energi.

Ocijenio je da ga se ne može prozivati za bešćutnost jer je anketom, u suradnji s Energom, građanima ponudio mogućnost da odluče kakvu uslugu žele. "Razumijem ogorčenje i nezadovoljstvo, ali ovakvim postupcima nećemo riješiti probleme", istaknuo je. Obersnel je rekao kako treba inzistirati na doradi pravilnika o obračunu troškova grijanja te da će se vidjeti može li se u Energu pronaći način da se smanje fiksni troškovi u cijeni grijanja.

Tijekom rasprave o godišnjim izvješćima o djelovanju gradskih ustanova u kulturi vijećnike je ponovno najviše zanimalo djelovanje HNK Ivana pl. Zajca i nove kazališne uprave.

Tea Čaljkušić-Mance (HDZ) ocijenila je kako je utvrđeni financijski minus tijekom rada prošle uprave mogao biti znatno manji da su vijećnicima dostavljana izvješća o poslovanju te da je kazališno vijeće radilo svoj posao kontrole. Upitala je kako se vodi ta kuća kad je intendant Oliver Frljić većinu vremena izvan Rijeke zbog redateljskih angažmana, a njegov prvi suradnik Marin Blažević radi samo na pola radnog vremena.

Blažević: Nalaz Državne revizije o poslovanju HNK 2013. godine je katastrofalan


Marin Blažević rekao je u ime uprave HNK s obzirom na to da Frljića nije bilo u vijećnici da je dovršen nalaz Državne revizije o poslovanju HNK 2013. godine te da će uskoro biti dostupan javnosti. Dodao je kako samo može izvijestiti da je "katastrofalan" te da sadržava i utvrđene protuzakonite aktivnosti.

Za Frljića je rekao da je u Münchenu, gdje priprema predstavu u Residenztheateru, što je, po njegovoj ocjeni, iznimna čast. Frljićevi angažmani u Grazu i Münchenu dogovoreni su prije nego što je postao intendant, dodao je.

Pročelnik Gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar rekao je da je sadašnja uprava HNK "zaustavila trend gubitaka" i da HNK "staje na stabilne noge".

Pročitajte više