Rodbina stradale djece ogorčena: Uzvici bijesa, plač i uvrede na suđenju za brodolom u Južnoj Koreji

Foto: Hina

RODBINA srednjoškolaca stradalih u brodolomu trajekta u Južnoj Koreji u travnju u utorak je grcala u suzama, a neki su vikali od bijesa na nastavku suđenja posadi na kojem su prikazane snimke broda koji tone.

Video-snimke, snimljene iz čamaca obalne traže i helikoptera, prikazuju Sewol, trajekt s četiri palube koji se ljulja prije nego potone ujutro 16. travnja, nekoliko kilometara od južne obale Južne Koreje.

Od 300 osoba koje su poginule ili ih se još uvijek smatra nestalima, 250 je srednjoškolaca. Nesreća je strašno pogodila zemlju, azijsku gospodarsku silu.

Više desetaka roditelja bilo je prisutno u utorak u dvorani suda u Gwangjuu gdje se sudi kapetanu i članovima posade. Četvorica su optužena za ubojstvo iz nehaja te im prijeti smrtna kazna. Ostali odgovaraju za manje optužbe.

Uzvici bijesa, plač i uvrede

Uzvici bijesa i uvrede uslijedili su nakon plača kada su prikazane slike kapetana i posade koja iskače iz trajekta u spasilačke brodove.

Posadu se optužuje da je napustila brod dok je na njemu još bilo zarobljeno više stotina osoba. Predbacuje im se i da su od putnika zatražili da ostanu u kabinama gotovo jedan sat.


Kad se brod počeo naginjati bilo je prekasno, putnici se više nisu mogli popeti po skliskim hodnicima.

Prije prikazivanja snimki, optužba je koristila maketu Sewola objašnjavajući gdje su se nalazili putnici prije nego je brod potonuo.

"Da su operacije evakuacije počele na vrijeme, srednjoškolci su mogli pobjeći kroz ove izlaze", kazao je tužitelj pokazujući prstom različita mjesta na maketi. "No, gotovo svi su čekali u kabinama i poginuli su. Dokazat ćemo da je do fatalnog ishoda došlo zbog ponašanja optuženika", naveo je tužitelj.

Pročitajte više