Rusi bili "najšire ruke" kada je trebalo pomoći Wikipediji

DOBRO je poznato da "internet enciklopedija" Wikipedia svake godine kreće u kampanju prikupljanja donacija kako bi ova internetska stranica mogla i dalje nastaviti s radom i zadržati neovisnost.

Nasreću, uvijek se nekako nađe dovoljan broj onih koji se odluče donirati pokoji dolar, pa Wikipedia nikad zapravo nije bila u ozbiljnoj opasnosti da prestane s radom. Podsjetimo, zadnja kampanja krajem prošle godine rezultirala je skupljanjem 20 milijuna dolara. Wikipedia je tad objavila kako većina ljudi donira između pet i 20 dolara. Međutim, nije tajna da je vrlo izdašnu donaciju Wikipediji uručio suosnivač Googlea Sergey Brin, inače podrijetlom Rus, koji je darovao pola milijuna dolara.

Ispostavilo sa da nije on jedini Rus "široke duše i široke ruke". Kako javlja RT, osnivač najveće ruske društvene mreže Vkontakte upravo je Wikipediji donirao milijun dolara.

Riječ je o 27-godišnjem poduzetniku Pavelu Durovu koji je Vkontakte osnovao prije pet godina. On nije skrivao svoje oduševljenje Wikipedijom, za koju je priznao da "je puno korisnija od njegove mreže". Durov je napomenuo kako se ga financijski problemi Wikipedije nagnali da "odriješi kesu". U svakom slučaju, ovaj potez će mu donijeti dobar PR i pomoći pri planovima da svoju mrežu Vkontaskte učini globalno popularnom.

Pročitajte više