Ruski LifeNews: Napad na Charlie Hebdo su izveli američki obavještajci

Screenshot: LifeNews

RUSKA televizijska kuća iz glavne struje je emitirala emisiju u kojoj redoviti gost i "stručni politički analitičar" tvrdi da su napad na satirički tjednik Charlie Hebdo izvele američke obavještajne agencije.

Aleksej Martinov je u razgovoru za LifeNews sugerirao da su obavještajci SAD-a izveli napad kako bi sabotirali globalne napore usmjerene protiv islamističkog terorizma, koje prema njegovim riječima predvodi Rusija.

Martinov je također ustvrdio da je napad izveden kako bi se Francuska prisilila na zadržavanje sankcija protiv Rusije.

Portal Vox, koji javlja o neobičnom prilogu iako nevoljko ulazi na "teritorij teorija urota" piše da je razgovor potrajao 10 minuta u kojima su gledišta analitičara predstavljena kao činjenice i bez osporavanja. Televizijska mreža je prilog najavila i na Twitteru: "Politički analitičar Aleksej Martinov: Teroristički napad u Parizu namješten od obavještajnih agencija SAD-a".

Martinov u prilogu između ostalog tvrdi da Sjedinjene Države žele pojačati strah od terorizma kod Europljana, kako bi europske vođe učinile ovisnima o protuterorizmu i zacementirale američku hegemoniju u Europi.

"Ništa nije istinito i sve je moguće"

LifeNews je privatna TV mreža koja ne skriva naklonost predsjedniku Putinu, a u Rusiji gledanošću nadmašuje dio velikih državnih televizija.

Vox u komentaru priloga ističe da se privatni mediji u Rusiji nakon 2012. godine sve češće i bez ustezanja dodvoravaju predsjedniku Putinu i dobrim dijelom kopiraju, pa čak i nadmašuju državne medije u promoviranju političkih smjernica Kremlja.


Prema pisanju Vox-a, teorije urote koje ocrnjuju Zapad i slave pravednost Rusije su postale sastavni dio "medijskog folklora", što se pogotovo moglo vidjeti nakon rušenja malezijskog zrakoplova u Ukrajini.

Kako to opisuje književnik Peter Pomerantsev u svojoj novoj knjizi o životu u Putinovoj Rusiji s nazivom "Ništa nije istinito i sve je moguće", građani vjeruju u ono što im se isporučuje putem televizijskih ekrana.

"TV je jedina snaga koja može ujediniti i vladati i vezati ovu zemlju. To je središnji mehanizam novog tipa autoritarnosti koji je puno suptilniji od soja kojeg smo imali u dvadesetom stoljeću," kaže književnik.

Pročitajte više