Ruski diplomat: Sporazum Ukrajine i Europske unije imat će teške posljedice

Foto: Hina

SPORAZUM o gospodarskom udruživanju koji je u petak Ukrajina potpisala s EU imat će "teške posljedice" po trgovinske odnose s Rusijom, upozorio je ruski visoki diplomat.

"Zaključak tako ozbiljnog sporazuma ovisi, jasno, o suverenitetu svake države", izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin. "Posljedice sporazuma koji su potpisale Ukrajina i Moldavija bit će nesumnjivo teške", dodao je on.

"Važno je da potpisnici tog dokumenta pravilno razumiju da nema samo posljedice na odnose s EU, već i na odnose s drugim partnerima, među kojima Rusijom, u mjeri u kojoj Ukrajina i Moldavija imaju sporazume o slobodnoj razmjeni unutar Zajednice nezavisnih zemalja koja okuplja bivše sovjetske republike bez baltičkih zemalja i Gruzije, nastavio je Karasin.

Kremlj je ponovio da će Rusija poduzeti mjere zaštite svojeg gospodarstva "čim se pojave" znakovi negativnih posljedica.

"Sve što je potrebno za zaštitu našeg gospodarstva bit će poduzeto", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika kojega citiraju ruske agencije.

Trgovinski sporazum potpisan u petak u Bruxellesu namijenjen je prvenstveno ukidanju graničnih barijera između Ukrajine i zemalja EU-a. Rusija strahuje od dolaska proizvoda napravljenih u EU, preko Ukrajine, na štetu nacionalne proizvodnje i smatra da Kijev ne može imati privilegirane trgovinske uvjete i s Bruxellesom i s Moskvom.

Pročitajte više