Ruža Tomašić: HSP-u AS šesto i osmo mjesto na listi za EU izbore

Foto: HINA

PREDSJEDNICA HSP AS Ruža Tomašić izjavila je danas kako će u subotu 22. ožujka biti potpisan koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na europske izbore s HDZ-om i ostalim koalicijskim partnerima kao i da je usuglašen redoslijed na listi kandidata za predstojeće izbore za Europski parlament.

"Dogovorili smo se da će HSP AS dobiti šesto i osmo mjesto na listi, a sporazum ćemo potpisati u subotu", rekla je Tomašić novinarima nakon jednosatnog međustranačkog sastanka u središnjici HDZ-a.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg po završetku sastanka nije želi davati izjave.

"Nismo tražili nikakve dodatne uvjete, cilj nam je da ostane koalicija te da ta koalicija bude pobjednička", kazao je Hini glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić dodavši kako njegova stranka nakon europskih razmišlja i o parlamentarnim izborima.

Ćorić tvrdi i kako je bilo ponuda da se HSP-u AS da više mjesto na listi, no sama Tomašić je, kako kaže Ćorić, bila protiv jer joj je "šest sretan broj".

HSP AS računa na najmanje 100 tisuća preferencijalnih glasova za Ružu Tomašić, koja je šesta na listi. Na osmom mjestu na listi bit će njezin stranački kolega Ivan Tepeš.

Dogovoreno je, kaže Ćorić, kako HSS-u ide peto, BUZ-u (Blok umirovljenici zajedno) će pripasti 11 mjesto, dok su ostala namijenjena HDZ-ovcima.

"Danas nije bilo riječi tko će od HDZ-ovaca biti na kojem mjestu, jer HDZ-u još predstoji sjednica Nacionalnog vijeća", pojašnjava glavni tajnik HSP AS.

Mediji međutim špekuliraju kako je prvo mjesto na listi rezervirano za HDZ-ovca Andreja Plenkovića, a iz HDZ-a danas najavljuju kako će njihov predsjednik Tomislav Karamarko danas u 18,45 dati izjavu u Virovitici.

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul ovih je dana od šefa HDZ-a Tomislava Karamarka opetovano zahtjevao da s liste makne Ružu Tomašić zbog njezinog euroskepticizma kao i stoga jer se, i unatoč tome što je izabrana s liste HDZ-a, nije priključila europskim pučanima nego Zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista.

HDZ na europske izbore ide zajedno s HSP AS, HSS-om, HDS-om, BUZ-om i ZDF-om.

Pročitajte više