SAD želi jaču sigurnosnu suradnju s Pakistanom

Foto: FAH

SJEDINJENE Države žele pojačati sigurnosnu suradnju s Pakistanom kako bi mu pomogli u borbi protiv talibanskih pobunjenika, rekao je američki državni tajnik John Kerry na konferenciji za novinare u Islamabadu.

Nakon višegodišnjeg pritiska Sjedinjenih Država, pakistanska vojska je u lipnju pokrenula veliku ofenzivu u Sjevernome Vaziristanu, plemenskoj zoni na granici s Afganistanom koja je deset godina epicentar regionalnog džihadističkog pokreta.

"Treba vjerovati pakistanskim snagama u pogledu operacija u Sjevernom Vaziristanu i drugdje. Te operacije su već donijele rezultate. Radi se o teškom zadatku koji nije završen", rekao je Kerry, koji se u Pakistanu sastaje s najvišim pakistanskim dužnosnicima.

"Na svima nama je odgovornost da ti ekstremisti više ne uđu u tu zemlju, ni drugdje", dodao je.

U odgovoru na tu ofenzivu, pakistanski talibani su 16. prosinca napali jednu školu u Pešavaru koju pohađaju uglavnom djeca vojnika i ubili 150 osoba, od kojih 134 učenika.

Odnosi Pakistana i SAD-a su prilično nemirni jer je Washington optužio Islamabad da vodi dvostruku igru u ratu protiv terorizma.

Pakistan u mjesec dana objesio 16 terorista

Kerry je naglasio važnost usmjeravanja na sve oružane islamističke skupine radi postizanja smirenja stanja u regiji.

Pakistanske vlasti su u utorak objesile sedam osuđenih "terorista" na smrt, čime je broj pogubljenja nakon ukidanja smrtne kazne sredinom prosinca narastao na 16.

Ta nova pogubljenja su izvedena dok traje Kerryjev posjet zemlji.

Pakistan je sredinom prosinca ukinuo moratorij na smrtnu kaznu, na snazi od 2008., nakon napada na školu u Pešavaru.

Pročitajte više