SDP-ov potpredsjednik Komadina voli Marxa i Todorića, osuđuje korupciju, ali brani osuđene za korupciju

Foto: Hina

ZLATKO KOMADINA, potpredsjednik vladajućeg SDP-a, voli Marxa ali i Todorića te osuđuje korupciju, ali brani osuđene za korupciju.

Nakon što je bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo u prvom stupnju osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu zbog političke korupcije, u njegovu obranu stao je Komadina. Njegova izjava da "pojavu treba osuditi, ali druga Sabu treba spasiti" sablaznila je javnost i političke analitičare.

Kada takve izjave, kojima se relativizira korupcija, daje visokopozicionirani član vladajuće stranke, ne čudi da Hrvatska, iako je članica Europske unije, u raznim ekonomskim analizama, poput one uglednog britanskog magazina Economist, svrstava među zemlje kao što su Barbados, Ekvatorijalna Gvineja, Srednjoafrička Republika, Libija, Portoriko i slične.

U zemlji u kojoj malo tko zarađuje, najveći problem "ekstraprofiti"

No, nekoliko dana ranije, u poslovnom tjedniku Lider objavljen je Komadinin intervju sa jednako zanimljivim "razmišljanjima" o ekonomiji.

Hrvatska je u očajnoj ekonomskoj situaciji. Gospodarstvo će uskoro ući u sedmu godinu pada, a cijeli sektori propadaju. Na primjer, u građevinskom sektoru izgubljeno je preko 30 tisuća radnih mjesta, a većina snažnijih firmi nalazi se na rubu bankrota.

Oni koji još nisu bankrotirali, pokušavaju spasiti živu glavu. Čak i banke i telekomi, koji uobičajeno odlično zarađuju, a koje je Komadina u intervjuu označio kao glavne profitere, u posljednje vrijeme, zbog ekonomske depresije u kojoj se Hrvatska nalazi, imaju pad zarade i dijele otkaze.


Komadinina definicija: Ekstraprofit je svaki profit znatno veći od bankovne kamate i treba ih progresivno oporezovati

U toj situaciji, za potpredsjednika SDP-a Komadinu, kako se može iščitati iz njegovih izjava, najveći problem su "ekstraprofiti". Po njegovoj definiciji "ekstraprofit je svaki profit znatno veći od bankovne kamate i treba ih progresivno oporezovati“.

S obzirom da se kamate u banci kreću oko dva do tri posto, ovo je stvarno odlična poruka svakome tko nešto pokuša raditi u Hrvatskoj, i to od potpredsjednika vladajuće stranke. Na nedavno objavljenoj listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, Hrvatska se nalazi na 77. mjestu. U grupi 11. europskih zemalja u razvoju (koje su joj direktni konkurenti) je pri dnu ljestvice, iznad Srbije i Albanije.

Koja je poruka svima koji planiraju pokretanje posla?

Po poreznom opterećenju Hrvatska je pri vrhu svjetske ljestvice, pa tako imamo jedan od najviših poreza na dodanu vrijednost u svijetu. Poslovna klima je takva da na primjer, za pokretanje hidroavionske linije od Splita do Brača treba 15 godina, sudski procesi mogu trajati desetljećima, porezi se mijenjaju svaki kvartal, podobnima se otpisuju milijunski dugovi, dok se istovremeno po cesti proganjaju prodavači sira i meda, a slastičarne i pekare zatvaraju zbog tri kune viška u blagajni.

Tko sve to preživi i zaradi više od bankovne kamate za Komadinu je "ekstraprofiter". Njegov riječki kolega Slavko Linić vjerojatno je ponosan na ovakvo razmišljanje.

Komadini je Todorić prihvatljiviji od stranaca jer je "socijalno osjetljiviji"!?

No, marksist i borac protiv "ekstraprofita" Komadina, nije propustio priliku, kao i većina hrvatskih političara, da pohvali državnog prijatelja broj 1 - Ivicu Todorića.

"Naravno da mi je Todorić prihvatljiviji od stranih vlasnika kapitala. Sigurno je on socijalno osjetljiviji prema radnicima koji rade u njegovoj tvrtki nego neki inozemni vlasnik koji ne živi ovdje", rekao je Komadina.

Koliko je Todorić socijalno osjetljiv najbolje znaju njegovi radnici, a kakav utjecaj ima na hrvatsko gospodarstvo znaju njegovi dobavljači.

Poznato je kakve ima rokove plaćanja, kroz koje de facto prisiljava male tvrtke da ga kreditiraju.

Sjećamo se Konzumovih bonova, koji su egzistirali kao paralelna valuta, a zbog kojih mu se nije dogodilo ništa.

Poznato je i kao je u vrijeme najgoreg rata iskoristio priliku i postao vlasnikom neke od najznačajnijih prehrambenih tvrtki, no sve je to Komadini prihvatljivije od stranih vlasnika, jer Todorić "živi ovdje" pa je socijalno osjetljiv.

Pročitajte više