SDP-ovac Valjalo opomenut jer nije prijavio tko mu je platio put u Baku, europski Zeleni traže konkretne sankcije

Screenshot: Youtube

ŠEST zastupnika Europskog parlamenta, među kojima je i SDP-ov Oleg Valjalo, opomenuti su zbog kršenja kodeksa ponašanja zastupnika u EP-u zbog neprijavljenog putovanja u glavni grad Azerbajdžana, Baku.

Prema pisanju European Voicea, tamo su u listopadu prošle godine boravili kako bi promatrali predsjedničke izbore, ali problem je nastao jer nisu prijavili tko im je financirao putovanje kako to nalaže kodeks parlamenta.

Njihov put u Bakuu financirali su azerbajdžanski parlament i dvije organizacije koje nisu htjeli otkriti način financiranja, a to su Društvo za promicanje njemačko-azerbajdžanskih odnosa (GEFDAB) iz Berlina i Europska akademija za promatranje izbora (EAEO), registrirana u Belgiji.

Zastupnici su u roku mjesec dana od povratka morali prijaviti način financiranja puta što oni nisu učinili.

Predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz, odlučio je da neće poduzimati daljnje akcije protiv šestorice zastupnika. Umjesto toga poslao im je dopis s upozorenjem o poštivanju rokova, ali blaga opomena bez konkretnih sankcija nije se svidjela europskim Zelenima koji su odlučili pokrenuti to pitanje na sastanku lidera političkih grupa u parlamentu.

Osim SDP-ovog Olega Valjala, u grupi "prekršitelja" bili su i slovenski liberal Ivo Vajgl, estonska liberalka Kristiina Ojuland, Poljak Jacek Wlosowicz i Bugarin Slavi Binev iz grupe Europa slobode i demokracije te desničarski zastupnik iz Velike Britanije, Nick Griffin.

Oleg Valjalo naknadno je podnio deklaraciju o troškovima putovanja u Baku i to tek 10. siječnja 2014. On i još nekoliko zastupnika naveli su da su u Azerbajdžan bili pozvani od strane Europske akademije za promatranje izbora.

Pročitajte više