SDP zakasnio s predajom financijskog izvješća DIP-u

Foto: Hina

SDP JE predao godišnji financijski izvještaj nadležnim institucijama, no s predajom Državnom izbornom povjerenstvu su zakasnili.

U obavijesti poslovnog direktora SDP-a, Dinka Sutona stoji:

"U skladu s Uredbom o računovodstvu neprofitnih organizacija, SDP je predao godišnji financijski izvještaj za 2013. godinu Državnom uredu za reviziju i Financijskoj agenciji u zakonom predviđenom roku.

U skladu sa Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, SDP je predao godišnji financijski izvještaj za 2013. godinu, zajedno s godišnjim programom rada, financijskim planom i izvješćem o donacijama Državnom uredu za reviziju u zakonom predviđenom roku. Sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe pozivajući se na čl.39 financijski izvještaji su objavljeni na web stranici SDPH (www.sdp.hr).

Izmjenom i dopunom zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe iz 2013. godine, političke stranke dužne su godišnje financijske izvještaje dostaviti i Državnom izbornom povjerenstvu. Ta zakonska obveza prvi se put primjenjuje ove godine.

SDP je godišnji financijski izvještaj za 2013. predao Državnom izbornom povjerenstvu sa zakašnjenjem, u petak 14. ožujka. Do kašnjenja je došlo zbog tehničkog previda odjela računovodstva, a propust je samoinicijativno ispravljen čim je uočen", priopćeno je iz SDP-a.

Opet bi mogli biti kažnjeni


Prošle godine toj su stranci zbog kašnjenja s objavom financijskog izvješća uskraćena proračunska sredstva u iznosu od oko pet milijuna kuna.

Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, propisane su administrativne i prekršajne sankcije. U slučaju nedostavljanja financijskih izvještaja, nadležne ustanove o tome će obavijestiti Državno odvjetništvo, te dati prijedlog nadležnim tijelima o obustavi isplate sredstava za redovito godišnje financiranje iz proračuna.

Na zahtjev SDP-a Ustavni sud je krajem prošle godine ukinuo dio zakona zbog kojega je ta stranka kažnjena uskratom pet milijuna kuna jer je zakasnila s objavom izvješća.

Pročitajte više