Sanader panično šalje poruke Karamarku: Nemoj se nagoditi s Bajićem!



IVO SANADER zabrinut je zbog moguće nagodbe između HDZ-a i DORH-a u predmetu Fimi-media jer u tom slučaju ne bi mogao izbjeći kaznu kao prvookrivljeni u "procesu desetljeća". Ukoliko HDZ, kao pravna osoba, prizna odgovornost za štetu koja je nastala u proračunu, Uskok i Državno odvjetništvo daleko bi lakše dokazali Sanaderovu krivnju pred Županijskim sudom u Zagrebu. Čini se da je to i najvažniji cilj glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

"Ukoliko bi do toga došlo, ne bi bila riječ o nagodbi i priznanju krivice, već o priznanju odgovornosti", tvrdi za Index poznati zagrebački odvjetnik Branko Šerić. Krivnja bi bila na onome tko je izdavao naloge za vođenje dvostrukog knjigovodstva i nezakonito prikupljanje i trošenje sredstava prikupljenih političkim reketom.

Ukoliko HDZ prizna odgovornost za slučaj Fimi-media, odšteta koju bi trebao isplatiti proračunu neće biti veća od 7,6 milijuna kuna


"Financijske sankcije za HDZ vjerojatno bi bile znatno blaže. Odnosile bi se na onaj dio nezakonito pribavljenog novca koji je potrošen u stranci, a ne izvan nje. Ukoliko su novac trošile nestranačke osobe i pojedinci ili ukoliko se on nije trošio u stranačke svrhe onda se to ne bi uzimalo u obzir kod izricanja sankcija HDZ-u", smatra odvjetnik Šerić.

Prema procjenama novog vodstva HDZ-a taj iznos ne bi bio veći od milijun eura, što je bitno manje od 80 milijuna kuna koliko iznosi procijenjena šteta u aferi Fimi-media.

Karamarko: HDZ ne može biti na optuženičkoj klupi, stalno ističem da trebaju odgovarati pojedinci koji su počinili kriminal

Drugi razlog dogovora između HDZ-a i DORH-a su visoki troškovi odvjetničkog tima HDZ-a od preko 200 tisuća kuna mjesečno, o čemu je sinoć u HTV-ovom dnevniku govorio glavni tajnik stranke Milijan Brkić. "Postoji i opcija da se borimo do kraja, no ne odgovara nam dugo suđenje", kazao je jučer predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, čime je potvrdio nagađanja da razmišlja o nagodbi s Državnim odvjetništvom.

"HDZ ne može biti na optuženičkoj klupi i stalno ističem da trebaju odgovarati pojedinci koji su počinili kriminal", rekao je Karamarko te dodao kako će se možda u jednom dijelu "priznati odgovornost, no ne i krivica". Krivica bi, po dogovoru Bajića i Karamarka, koji je očito u tijeku, pala na leđa bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera.

Sanader zbog toga posljednjih tjedana panično šalje poruke novom vodstvu HDZ-a, sa zamolbom da ne pristanu na dogovor s DORH-om. Iz tih se razloga nedavno našao i s Višeslavom Vukojevićem, poduzetnikom iz Zagreba, u čijim se ugostiteljskim objektima tijekom izbora u HDZ-u sastajao Karamarkov izborni stožer. Tom prilikom u kafiću Višeslava Vukojevića zatekao se i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić o čemu su izvijestili neki mediji.

Pročitajte više