Scene strave i užasa: Tijela putnika padala po dvorištima i kućama

Foto: Flightradar24, YouTube, Facebook, RT.com

ZRAKOPLOV Malaysia Airlines s 298 ljudi srušio se jučer u istočnoj Ukrajini. Boeing 777 srušen je ruskim sustavom projektila zemlja-zrak Buk u blizini ruske granice u selu Grabovo.

Među 298 putnika srušenog malezijskog zrakoplova bila su 173 Nizozemca, 44 Malezijca, 27 Australaca, 12 Indonežana, devet Britanaca, četvero Belgijaca, četvero Nijemaca, tri Filipinca, jedan Novozelanđanin i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost ostalih putnika zasad nepoznata, objavio je voditelj europskih poslova malezijskog avioprijevoznika.

Objavljene su fotografije mjesta na kojem je jučer srušen malezijski avion. Svjedoci koji pretražuju područje za žrtvama prizor opisuju kao "jeziv" i "stravičan". Novinar ABC Newsa John Wendle kaže: "Ovo je jezivo, zaista stravično. Posvuda su krv i ljudski ostaci".

Na internetu se pojavila i snimka koja dokazuje da je avion oboren raketom zemlja-zrak što tvrdi i ukrajinski ministar unutarnjih poslova Anton Gerašenko. Autentičnost snimke nije potvrđena.

OESS ne može do mjesta pada malezijskog zrakoplova, Amerikanci šalju timove

Promatrači OESS-a nisu u petak mogli osigurati pristup mjestu pada malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini, objavio je čelnik OESS-a.

"Nije im omogućen pristup kakav su očekivali. Nisu imali slobodu kretanja potrebnu da bi obavili svoj posao. Mjesto nesreće još nije osigurano", rekao je Thomas Greminger.


Greminger, švicarski veleposlanik pri OESS-u, dodao je da je tim od 75 promatrača čekao oko sat i petnaest minuta i da se sada vraća u Donjeck.

Najavio je da će u subotu ponovno pokušati doći do mjesta nesreće.

Zadatak promatrača, koji nisu forenzički stručnjaci, je izvijestiti o situaciji na mjestu pada zrakoplova koje se nalazi na području što ga kontroliraju proruski separatisti koji se bore protiv ukrajinskih vojnika.

SAD šalje timove u Ukrajinu, nizozemski premijer neće mirovati dok se ne pronađu krivci

I iz ureda britanskog premijera Davida Camerona tvrde da je sve veća mogućnost da je avion srušio projektil proruskih separatista.

Nizozemski premijer Mark Rutte bio je još oštriji. Na konferenciji za novinare rekao je kako neće mirovati dok se ne pronađu osobe koje su odgovorne za rušenje aviona.

"Bit ću posve jasan. Ako se ispostavi da je ovo bio napad, neću mirovati dok se krivci ne kazne. Osobno ću se pobrinuti da ih se sve pohvata. To dugujemo žrtvama i njihovim obiteljima", rekao je vidno uzrujani Rutte.

Europska agencija za zračnu sigurnost objavila je priopćenje u kojem zrakoplovnim kompanijama preporučuje da izbjegavaju letove nad Simferopoljem i Dnjipropetrovskim te da koriste zaobilazne pravce.


Američki Nacionalni odbor za sigurnost u prometu (NTSB) i FBI poslat će svoje timove na istok Ukrajine. Američke vlasti uz to razmatraju nove sankcije za Rusiju. Malezija također šalje 62 osobe u Ukrajinu, među njima zdravstveno osoblje i pripadnike zračnih snaga.

Interpol, ekipe Nizozemske i Francuske odlaze u Ukrajinu

Nakon što je ranije ponudio svoju pomoć, Interpol je u petak navečer objavio da je u roku od 48 sati spreman poslati tim za pomoć u identifikaciji žrtava u padu zrakoplova Malaysia Airlinesa, srušenog u četvrtak na istoku Ukrajine.

Ta međunarodna policijska organizacija sa sjedištem u Lyonu u Francuskoj priopćila je da je na zahtjev ukrajinskih vlasti sprema poslati tim u sljedećih 48 sati.

Glavni tajnik Interpola Ronald Noble je ranije ponudio punu pomoć svim zemljama članicama u identifikaciji i povratu posmrtnih ostataka putnika leta MH17.

Jedna ekipa nizozemskog Ureda za sigurnost je otputovala u Ukrajinu zajedno s ministrom vanjskih poslova Fransom Timmermansom, radi istrage nesreće malezijskog zakoplova u kojem je poginulo 189 njihovih državljana.

"Pokušat ću istražiteljima omogućiti pristup području pada zrakoplova", rekao je Frans Timmermans na konferenciji za novinare u Den Haagu.


Glasnogovornik ministarstva je rekao da je ta ekipa već otputovala u Kijev.

Francuska je na raspolaganje stavila dvojicu stručnjaka i ponudila tehnička sredstva za istragu o okolnostima katastrofe u Ukrajini, objavila je francuska vlada u petak.

"Francuski ured za sigurnost civilnog zračnog prometa odredio je dvojicu stručnjaka koji su spremni sudjelovati u međunarodnoj istrazi", navode u zajedničkom priopćenju ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i državni tajnik za promet Fedéric Cuvillier.

"Avion je srušen ruskim projektilom s područja koje kontroliraju pobunjenici"

Predstavnica SAD-a pred Vijećem sigurnosti UN-a Samantha Power rekla je da se ne može isključiti mogućnost da su ruske snage pružile tehničku podršku proruskim pobunjenicima u rušenju zrakoplova te je naglasila da Rusija mora zaustaviti ovaj rat.

"Malezijski avion najvjerojatnije je oboren ruskim protuzrakoplovnim projektilom SA-11 s područja koje kotroliraju pobunjenici", rekla je Power.

Njene tvrdnje potkrijepili su dva viša dužnosnika američkog ministarstva obrane koji su tvrde da su Pentagon i američki obavještajci zaključili da je projektil SA-11 srušio avion te da je ispaljen s područja u blizini ruske granice.


Taj zaključak temelji se na putanji rakete koju je zabilježio američki vojni špijunski satelit. Američka analiza nije precizirala točno mjesto lansiranja.

Obama: Nemamo vremena za propagandu, Rusija ne želi mir u Ukrajini

I američki predsjednik Barack Obama je na izvanrednoj konferenciji za novinare osudio tragediju u Ukrajini.

"Naš cilj je istražiti što se točno dogodilo bez spekualcija, nemamo vremena za propagandu Ovo je jasan znak da se mir i sigurnost moraju uspostaviti u Ukrajini. Rusija ne želi poduzeti korake koji bi rezultirali mirom. Narušavaju ukrajinsku sigurnost i podržavaju separatiste", rekao je Obama te dodao da je u avionu bilo više od sto znanstvenika koji su svoj život posvetili istraživanju AIDS-a.

Obama je također naglasio da je projektil ispaljen s područja koje kontroliraju proruski pobunjenici te da je ovo poziv Europi i svijetu na buđenje. Te tvrdnje rusko ministarstvo obrane je oštro demantiralo.

Ravnatelj Centra za Međunarodno pravo i ljudska prava sa Sveučilišta u Lancasteru, James Summers, rekao je za BBC da bi rušenje aviona prema Ženevskoj konvenciji moglo biti ratni zločin.

Vijeće sigurnosti traži međunarodnu istragu pada malezijskog zrakoplova

Članice Vijeća sigurnosti UN-a zatražile su na hitnom sastanku u petak međunarodnu istragu o padu malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine, a Zapad s tom tragedijom povezuje proruske separatiste i Moskvu.


Prije početka sastanka, petanest članica je tražilo "potpunu, podrobnu i neovisnu međunarodnu istragu" i "trenutačni pristup mjestu pada za istražitelje kako bi se odredili uzroci nesreće".

Vijeće želi da se istraga vodi prema "pravilima međunarodnog civilnog zrakoplovstva".

Britanski veleposlanik Mark Lyall Grant je također tražio od "Rusije da dobro razmisli o situaciji koju je stvorila potporom i naoružavanjem separatista".

Moskva mora "prestati podržavati separatističke oružane skupine i destabilizirati svog susjeda", zaključio je.

Njegov francuski kolega Gerard Araud je rekao da "nazočnost naoružanih boraca koji imaju podršku izvana pridonosi pogoršanju sigurnosti u Ukrajini. Rusija ne može nastaviti naoružavati pobunjenike i istovremeno pozivati na dijalog", istaknuo je.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je rekao da želi osnivanje međunarodnog istražnog povjerenstva i ponovio poziv Moskve ukrajinskim vlastima da prekinu ofenzivu na istoku Ukrajine. Također je rekao da je Kijev morao zatvoriti svoj zračni prostor linijskim zrakoplovima.

"Zašto je ukrajinska zračna kontrola poslala linijski zrakoplov u područje vojnih sukoba?", pitao je.

Veleposlanicima nekoliko zemlja iz kojih su žrtve katastrofe, među kojima Maleziji i Nizozemskoj, dozvoljeno je sudjelovanje na sastanku Vijeća.

Zamjenik glavnog tajnika UN-a za političke poslove Jeffrey Feltman najavio je da će idućih dana otići u Kijev i Moskvu i predložiti prijateljsko posredovanje UN-a. Također je rekao da će glavni tajnik Ban Ki-moon u subotu razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Putin: U kontaktu sam s Porošenkom, nadam se konačnom rješenju krize

OSCE je priopćio da je 30 njihovih istražitelja stiglo na mjesto nesreće. Samo 30 kilometara dalje proruski separatisti i ukrajinske snage razmjenjuju vatru. Separatisti su ranije dopustili OSCE-u i ukrajinskoj vladi da istraže mjesto nesreće.

Izvor iz OSCE-a rekao je da promatrači nemaju potpuni pristu mjestu nesreeće. Također tvrdi da se u blizini puca, ali da vatra nije otvorena na promatrače.

Pobunjenici u Ukrajini odbijaju prekid vatre koji su predložili Washington i Europljani, ali prihvatit će stručnjake iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te iz ukrajinske vlade koji će istraživati na mjestu pada zrakoplova, objavio je u petak jedan njihov čelnik. "Prekid vatre ne dolazi u obzir, ali dopustit ćemo stručnjacima prilaz mjestu katastrofe", rekao je Aleksander Boroda, samozvani premijer tzv. Donjecke Republike.


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je u kontaktu s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom te da se nada konačnom rješenju krize u Ukrajini.

Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je od sukobljenih strana osiguraju pristup mjestu pada aviona. Zamjenik glavnog tajnika UN-a Jeffrey Feltman rekao je da postoje dokazi da je zrakoplov oboren modernim projektilom.

SAD tvrdi da je avion srušen, a Putin da je Kijev kriv jer je pao u Ukrajini

Užasnuti svjetski čelnici u petak ne prestaju izražavati žaljenje zbog pada malezijskog zrakoplova u Ukrajini i pogibije gotovo tristo ljudi: Amerikanci i Nijemci misle da je avion srušen, a Rusi za sve okrivljuju Ukrajinu, prenosi Reuters.

I dok američki potpredsjednik Joe Biden kaže kako je "avion očito srušen. Nije to bila nesreća, on je srušen", ruski predsjednik Vladimir Putin prigovara Kijevu jer je avion pao na teritorij koji je službeno Ukrajina.

"Ta se nesreća ne bi bila dogodila da je na zemlji bio mir, da se nisu obnovile vojne operacije na jugoistoku Ukrajine. Bez sumnje je za ovu strahovitu tragediju odgovorna vlada teritorija na kojem se to dogodilo", rekao je.


Putin najavljuje i da će "poduzeti sve kako bi se dobila objektivna slika svega što je bilo", a njemačka kancelarka Angela Merkel poziva na hitnu nezavisnu istragu. "Za to je potreban prekid vatre, a nužno je da odgovaraju oni koji su krivi. Po mnogo čemu se može naslutiti da je taj avion srušen pa to morao veoma ozbiljno shvatiti".

Merkel poziva i Putina da surađuje. "Želim jasno pozvati ruskoga predsjednika i vladu da pridonesu u postizanju političkoga rješenja", rekla je.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prepoznaje problem "globalne terorističke prijetnje". "Ova tragedija pokazala je da terorizam nije lokalni nego svjetski problem. A izvanjska agresija na Ukrajinu nije samo naš problem nego i prijetnja europskoj i globalnoj sigurnosti", rekao je Porošenko.

Srušeni Boeing 777 bio je malezijski, a premijer te zemlje Nadžib Razak kaže da je "nužno, pokaže li se da je avion doista srušen, što prije počinitelje privesti pravdi".

U avionu je bilo gotovo tridesetero državljana Australije čiji premijer Tony Abbott kaže kako je neozbiljno povezivati krivnju s teritorijem na koji je avion pao. "Svi znamo da u Ukrajini ima problema, a svi isto tako znamo i tko je u najvećem dijelu za njih odgovoran. Zato kad Rusija kaže da sve ovo nema nikakve veze s njom jer se dogodilo u ukrajinskome zračnom prostoru, to doista ne treba ozbiljno shvaćati", rekao je Abbot.

"Otvorio sam vrata i vidio ljude kako padaju s neba"


"Prvo se čula glasna buka nakon čega se sve počelo tresti. Objekti su tada počeli padati s neba", kazala je 65-godišnja Irina Tipunova, stanovnica ukrajinskog sela Rozsipna iznad kojeg je srušen zrakoplov Malaysia Airlinesa.

"Tada sam čula tutnjavu i u kuhinji pronašla tijelo", kazala je potresena Irina, prenosi Reuters.

Irina dodaje kako žensko tijelo još uvijek u kući jer su joj kazali kako će po njega doći stručnjaci.

Oko 100 metara od njene kuće nalaze se deseci tijela u poljima, javlja Reutersov reporter.

20-godišnji mladić koji nije htio otkriti svoje ime, rekao je da je nakon eksplozije istrčao van iz kuće.

"Otvorio sam vrata i vidio ljude kako padaju s neba. Jedno je tijelo palo u moj povrtnjak", kazao je mladić.

Abbott: Rusiju će izolirati čitava međunarodna zajednica ako ne preuzmu odgovornost

Australski premijer Tony Abbott rusku reakciju na rušenje malezijskog putničkog zrakoplova iznad istočne Ukrajine,a u kojem je poginulo 298 putnika, ocjenio je duboko razočaravajućom. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da odgovornost za rušenje snosi zemlja u čijem se zračnom prostoru dogodilo rušenje. U zrakoplovu je bilo 27 Australaca.

"Ovo nije nesreća, ovo je zločin, a zločinci se ne smiju izvući nekažnjeno", naglasio je Abbott.


"Ovo je zapravo test za Rusiju, koliko će transparentno, iskreno i pošteno biti... Nema opravdanja, prebacivanja odgovornosti na druge. Mora biti potpuna suradnja sa međunarodnim istražiteljima ili će Rusiju izolirati čitava međunarodna zajednica."

Malezijski mediji objavili su popis identificiranih žrtava

Australci
Elaine Teoh
Albert Rizk
Maree Rizk
Roger Guard
Jill Guard
Liliane Derden
Liam Davison
Frankie Davison
Sister Philomene Tiernan
Nick Norris i troje unučadi, Mo, Evie, and Otis

Malezijci
Ali Md Salim
Angeline Premila Rajandaran
Shazana Salleh
Wan Amran Bin Wan Hussin
Eugene Choo Jin Leong
Ahmad Hakimi Bin Hanapi
Muhamad Firdaus Bin Abdul Rahim
Mohd Ghafar Bin Abu Bakar
Dora Shamila Binti Kassim
Azrina Binti Yakob
Lee Hui Pin
Mastura Binti Mustafa
Chong Yee Pheng
Shaikh Mohd Noor Bin Mahmood
Sanjid Singh Sandhu
Hamfazlin Sham Binti Mohamed Arifin

Nizozemci
Jolette Nuesink
Peter Nuesink
Two Nuesink children
Emiel Mahler
Pim de Kuijer
Martine de Schutter
Lucie van Mens

Ovo je posljednja snimka iz srušenog aviona

Jedan je putnik prije polijetanja objavio video snimku iz unutrašnjosti aviona na kojoj se vidi kako putnici odlažu prtljagu i sjedaju na svoja mjesta.

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU


Prema podacima stranice Flightradar24, avion je srušen, odnosno nestao je s radara točno u 15.21 sati po srednjoeuropskom vremenu, a na stranici je objavljena i fotografija točne lokacije na kojoj je avion oboren. Kako je vidljivo prema fotografiji, avion je oboren točno iznad područja koje su okupirali proruski separatisti. 

 

 

Kako javlja New York Times, brojni europski letovi tijekom proteklog su tjedna izbjegavali letjeti iznad Ukrajine, posebno iznad područja koje su okupirali separatisti, ali Malaysian Airlines nije. Kompanija je ipak nakon pada zrakoplova odlučila promijeniti rute leta te najavila da neće letjeti zabranjenim rutama, kao i da će izbjegavati svoje uobičajene rute preko Ukrajine.

Jacenjuk pozvao vlade da podrže istragu

Ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk, optužio je "teroriste" za rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa. Jacenjuk je pozvao sve vlade da podrže istragu.

"Podržite ukrajinsku vladu kako bi sve te gadove odgovorne za međunarodni zločin priveli pravdi", bjesnio je Jacenjuk pred novinarima.

Crna kutija u Moskvi?

Veliki problem pojavio se za istražitelje koji pokušavaju dokučiti što se točno dogodilo letu MH17. Kako javlja britanski Telegrapf, crna kutija, kljuni dokaz koji bi mogao rasvijetliti sve okolnosti tragedije, možda se nalazi u Moskvi.


Kako javlja Interfax, proruski separatisti navodno su već pronašli crnu kutiju i odlučili je predati ruskim vlastima.

"Naravno, vrlo vjerojatno ćemo sve podatke predati Moskvi", izjavili su separatisti.

Malezijski ministar: Više zrakoplova u četvrtak letjelo istom rutom

Nekoliko je putničkih zrakoplova u četvrtak letjelo istom rutom kojom se, prije nego što je srušen iznad Ukrajine, kretao i zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17, izvijestio je u petak malezijski ministar prometa Liow Tiong.

"Samo nekoliko sati prije nesreće nekoliko je putničkih zrakoplova raznih aviokompanija koristilo istu rutu. Piloti zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 nisu dobili nikakve naputke u zadnji trenutak da trebaju promjeniti rutu tijekom leta", kazao je Tiong.

Organizacija za međunarodno civilno zrakoplovstvo (ICAO) odobrila je putanju zrakoplova uz napomenu da je ruta sigurna te da su i okolne zemlje odobrile prelijetanja zrakoplova drugih zrakoplovnih kompanija.

"Petnaest od 16 zrakoplovnih tvrtki, članica udruge azijskih zračnih prijevoznika, koristilo je ovu rutu preko Ukrajine, a slično je i s europskim zračnim prijevoznicima", rekao je Tiong.


Obama i Merkel traže međunarodnu istragu

Američki predsjednik Barak Obama zatražio je međunarodnu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti pada malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini, uz inzistiranje da svi dokazi povezani s padom ostanu na mjestu nesreće dok međunarodni istražitelji ne završe istragu i utvrde što se dogodilo, priopćila je Bijela kuća.

U telefonskim razgovorima s ukrajinskim predsjednikom Petrom Poroshenkom i malezijskim premijerom Najibom Razakom Obama je rekao da će američki stručnjaci odmah pružiti svu moguću pomoć kako bi što prije došlo do međunarodne istrage.

I njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je hitnu i neovisnu međunarodnu istragu na mjestu nesreće malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine.

Glasnogovornik njemačke Vlade rekao je kako su Merkel šokirale sumnje da je zrakoplov pogođen i srušen s tako velike visine, no ako se sumnje potvrde, njemačka kancelarka ocjenjuje da će to dovesti do daljnje eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini.

"To je apsolutno strašna i šokantna nesreća i moramo otkriti što se i kako doista dogodilo", rekao je britanski premijer David Cameron. "Ako je avion srušen, a čini se da je i to moguće, onda krivci moraju odgovarati", dodao je.

Crni dan za Nizozemsku


Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je kako je jučerašnji dan bio "crni dan" za Nizozemsku a pad malezijskog zrakoplova vjerojatno najgora avionska nesreća u nizozemskoj povijesti.

"Ovaj predivni ljetni dan završio je na najcrnji mogući način", rekao je Rutte u svom obraćanju novinarima na aerodromu Shiphol u Amsterdamu, s kojeg je zrakoplov poletio.

Na svih vladinim zgradama u Nizozemskoj zastave će biti spuštene na pola koplja zbog smrti 154-ero državljana te zemlje.



Ukrajina ima dokaz da su Rusi oborili avion?

Ukrajinske vlasti zatvorile su sve zračne koridore na istoku zemlje nakon pada zrakoplova, objavio je Eurocontrol, europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe te dodao da je malezijski avion letio u otvorenom zračnom prostoru, 300 metara iznad zabranjene zone letenja.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je rušenje zrakoplova nazvao terorističkim činom dok na službenoj stranici proruskih separatista stoji da je malezijski zrakoplov pao jer ga je srušio ukrajinski zrakoplov kojega su pak srušile proruske snage.

Kyiv Post preveo je razgovor koji je objavila ukrajinska vlada. Prvi razgovor se navodno odvija između dužnosnika ruskih obavještajaca i komandanta separatista 20 minuta nakon rušenja.


"Upravo smo oborili avion", rekao je Igor Bezler te Vasiliju Geraninu rekao da ide fotografirati avion te da se digao gusti dim.

Drugi poziv se navodno odvija između dvojice separatista koji imaju nadimke Major i Greek. Jedan ispituje mjesto pada aviona kada na vlastito iznenađenje saznaje da je to bio putnički zrakoplov.

"To je sto posto putnički zrakoplov. Dođavola! Ostaci su popadali ravno u dvorišta kuća. Sve je puno leševa žena i djece. Kozaci sve provjeravaju", rekao je jedan od njih.

Mislili da je ukrajinski vojni zrakoplov: Proruski pobunjenici srušili MH17?

Objava na internetskoj stranici, na društvenoj mreži VKontakte, koju vodi samoprozvani proruski pobunjenički lider Igor Girkin, poznatiji kao Strelkov, sugerira da su pobunjenici odgovorni za rušenje MH17, ali ta je objava naprasno deaktivirana, prenosi The Guardian.

U jednom komentaru stoji "Strušili smo jedan An-26 u blizini Toreza". Lako je moguće da su proruski pobunjenici mislili da gađaju ukrajinski vojni zrakoplov za prijevoz.

Stranica objavljuje informacije pobunjenika na strani Strelkova već tjednika i ima oko 130 tisuća posjetitelja.

"Upozorili smo ih da ne lete nad našim nebom. Ovaj video potvrda je da smo srušili malu ptičicu.", stoji nadalje u komentaru. Video je isti kao i onaj koji trenutno koriste mediji u izvještavanju o rušenju malezijskog zrakoplova.



OESS: Pobunjenici pristali omogućiti pristup srušenom zrakoplovu

Proruski separatisti u Ukrajini pristali su pomoći u istrazi o uzrocima pada malezijskoga putničkog zrakoplova i zajamčit će siguran pristup međunarodnim stručnjacima koji će stići na mjesto nesreće, izvijestio je u petak OESS.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u priopćenju objavljenom na svojim internetskim stranicama piše da su članovi kontaktne skupine koju čine visoki predstavnici Ukrajine, Rusije i OESS-a održali video konferenciju sa separatistima koji su obećali suradnju na istrazi s ukrajinskim vlastima.

Kijev se ranije žalio kako separatisti sprečavaju ukrajinske dužnosnike da priđu mjestu nesreće.

"Prioritet je zatvoriti mjesto na kojemu se nalaze ostaci srušenog zrakoplova i mjesnim vlastima dopustiti da započnu pripreme za pronalaženje tijela", stoji u priopćenju OESS-a te se dodaje da su pobunjenici obećali omogućiti slobodan pristup i zajamčiti sigurnost članovima državnoga istražnog povjerenstva, uključujući i međunarodne istražitelje u području pod njihovom kontrolom.

Zrakoplov se srušio u četvrtak blizu ukrajinske granice s Rusijom, nedaleko od regionalnog glavnog grada Donjecka u istočnoj Ukrajini.

Vođa separatista rekao je kako se u petak očekuje nastavak pregovora s Kijevom o istrazi te da se razmišlja i o trodnevnom ili četverodnevnom prekidu vatre kako bi se ona olakšala.

 

Pročitajte više