Schaeuble poručio Grčkoj: Slobodni ste izgubiti pomoć

Screenshot: YouTube

NJEMAČKI ministar financija Wolfgang Schaeuble poručio je u srijedu Grčkoj da je svaka zemlja slobodna učiniti što god hoće, ali da program pomoći treba provesti do kraja ili više neće biti pomoći.

"Svaka je zemlja potpuno slobodna činiti što hoće. Ali, mi imamo ovaj program i njega treba provesti do kraja ili više neće biti programa", rekao je Schaeuble po dolasku na izvanredni sastanak euroskupine, foruma koji okuplja ministre financija zemalja eurozone.

Eurozona želi da Grčka zatraži produljenje sadašnjeg programa financijske pomoći prije nego što eventualno razmotri mogućnosti olakšanja dužničkog tereta. Odluka treba biti donesena najkasnije do 16. veljače, kada se ponovno sastaje euroskupina, jer u više zemalja članica u parlamentu moraju odobriti tu odluku.

Temelj i okvir

I povjerenik za financijske i ekonomske poslove Pierre Moscovici poručio je da je sadašnji program pomoći podloga za daljnju suradnju s Grčkom.

"Program je pravni temelj i okvir. Teško ga je odbaciti", rekao je Moscovici, upozoravajući da se mora voditi računa o biračima u Grčkoj, ali i u Njemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji.


Inače, elokventni grčki ministar financija Janis Varufakis, kome je ovo prvi sastanak euroskupine, dao je vrlo kratku izjavu u jednoj rečenici.

"Uvjeren sam da ćemo imati konstruktivan sastanak", rekao je.

Nova grčka vlada koju predvodi krajnje lijeva stranka Siriza ne želi više surađivati s tzv. trojkom, predstavnicima triju institucija, koje pružaju financijsku pomoć zemlji - Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Njemački ministar Schaeuble poručio im je da mogu razgovarati s tri institucije ako im je izraz trojka problematičan.

Na večerašnjem sastanku ne očekuju se nikakve odluke. O položaju Grčke u eurozoni razgovarat će se i u četvrtak na neformalnom summitu EU-a, na kojem prvi put sudjeluje premijer Aleksis Cipras.

Na summit je pozvan i predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem, koji će čelnike zemalja članica izvijestiti o večerašnjem sastanku.

Pročitajte više