Šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren: Imate toliko puno posla oko reformi, a tako malo vremena!

Video i Screenshot: Eu Inside 

"POLITIČARI u Hrvatskoj znaju vrlo dobro koje reforme moraju biti provedene. To su reforme koje se moraju implementirati, a o čemu međunarodne financijske institucije i Europska komisija govore već godinama", rekao je šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren u razgovoru za EU Inside. 
 
Vandoren smatra kako je vlada Zorana Milanovića do sada imala dovoljno vremena da odluči što im je činiti. No sada se vidi, kaže Vandoren, kako se trude nositi s reformama. 
 
"Ekonomska situacija je teška ne samo u Hrvatskoj nego i u ostalim zemljama. No reforme su nužne", rekao je Vandoren u razgovoru izražavajući nadu kako će Vlada do kraja svog mandata iskoristiti vrijeme te ispuniti svoje obveze. Za ovog diplomata najveće postignuće Hrvatske je privatizacija hrvatskog brodogradilišta Brodosplit, što je EU zahtijevao od dana kada su i krenuli pregovori za ulazak naše zemlje u eurointegracije. No odluka o Brodosplitu pokazala se kako vrlo teška s obzirom na socijalne posljedice. 
 
Za europske diplomate osim ekonomskih reformi, Hrvatska je općenito na dobrom putu. Provedba preostalih zadaća EU-a je na putu pa Vandoren smatra kako nije potreban postpristupni nadzorni mehanizam.  

"Takav mehanizam sada je gotovo nemoguće nametnuti Hrvatskoj nakon pristupanja", rekao je Vandoren te podsjetio da Europska komisija prati neke zemlje članice na godišnjoj razini što su napravili u borbi protiv korupcije. To bi se moglo primijeniti i na Hrvatsku. Najveća pouka iz pretpristupnog procesa Hrvatske za ulazak u EU bilo je Poglavlje 23 "Pravosuđe i ljudska prava", rekao je Vandoren podsjetivši na "muke" oko ovog Poglavlja. 
 
Vandoren je rekao i kako se Hrvatska u posljednja tri mjeseca pred ulazak u EU suočava s procesom ratifikacije. Jedna od najvećih prepreka, ona sa Slovenijom, čini se da je sa zadnjim sporazumom preskočena. 
 
"Veliki izazov s kojim se suočava mala mediteranska zemlja je i kako će se mala i srednja poduzeća ponašati na zajedničkom tržištu", rekao je Vandoren pozvavši ih da se dobro pripreme da bi bili u stanju iskoristiti sve mogućnosti zajedničkog tržišta. 
 
Jedan od izazova su i birokratski kapaciteti hrvatskih vlasti, zaključio je Vandoren.    
 

Pročitajte više