"Sigurnija nego prije": Završen remont, NE Krško od jutros ponovno u mreži

Foto: energetika.net

NUKLEARNA elektrana Krško je danas u 4.15 sati ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu, čime je započet 27. gorivi ciklus. Sukladno pogonskim postupcima u sljedećim danima povećavat će se snaga elektrane. Svi radovi u ovom remontu izvedeni su kvalitetno i predstavljaju dobru osnovu za siguran i pouzdan daljnji rad elektrane, priopćili su iz nuklearke.

U priopćenju se dodaje kako su tijekom remonta izvedene brojne aktivnosti na području preventivne obnove opreme i tehnoloških modernizacija. Iz opsežnih preventivnih radova održavanja, koji povećavaju sigurnost i pouzdanost rada, izdvajaju zamjenu vodilica detektora za mjerenje raspodjele snage u jezgri reaktora, desetogodišnji remont visokotlačne turbine i zamjenu jedne od linija sigurnosnih baterija.

"Na području tehnološke nadgradnje izvedeno je okvirno 30 modifikacija koje će osigurati višu razinu nuklearne sigurnosti, a ubuduće i smanjiti rizike. Neke od tih modifikacija su sljedeće: izgradnja redundantnog 400-kilovoltnog transformatorskog polja, zamjena glavnog transformatora, zamjena sustava mjerenja temperature reaktorskog hladila i modernizacija izolacijskih ventila glavnih parovoda. Osim toga uspješno su zaključeni projekt rasteretnog sustava zaštitne zgrade i pasivni sustav vezanja vodika u zaštitnoj zgradi iz Programa nadgradnje sigurnosti" stoji u priopćenju.

Sve remontne aktivnosti i rješenja, koje će doprinijeti višoj razini nuklearne sigurnosti ubuduće, detaljno su pratile ovlaštene organizacije odnosno stručnjaci, među njima i Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost, te dali pozitivno mišljenje o primjerenosti i kvaliteti izvedbenih radova, zaključuje se u priopćenju Uprave NE Krško.

Pročitajte više