"Sigurnost građana nije ugrožena": U NE Krško pukla radioaktivna goriva šipka

Foto: energetika.net

TIJEKOM redovitog godišnjeg remonta u NE Krško su otkrivena oštećenja na gorivim šipkama, od kojih je jedna slomljena, priopćila su u srijedu slovenska Uprava za nuklearnu sigurnost.

Odlomljeni dio gorive šipke pao je na dno reaktorskog bazena s vodom za hlađenje, pojasnio je voditelj Uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritat. Po njegovim riječima, sigurnost građana nije ugrožena, najavivši dolazak francuskih stručnjaka narednih dana u nuklearku. Oni bi pomoću podvodnog robota trebali provjeriti da li je na dnu bazena ostao možda još neki komadić visokoradioaktivne gorive šipke.

U Krškom je u tijeku ultrazvučna inspekcija svih gorivih elemenata koji će se vratiti u reaktor, a istovremeno će se obaviti detaljan pregled ostalih konstrukcijskih dijelova reaktora, kako bi se utvrdili uzroci oštećenja.

Grgić: oštećenja na gorivim šipkama u Krškom nisu opasna

Predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva Davor Grgić rekao je danas da nedavni incident u Nuklearnog elektrani Krško, kada su prilikom redovitog remonta otkrivena oštećenja na gorivim šipkama, ne predstavlja nikakvu opasnost.

"Riječ je o šipci dugoj 45 centimetra koja je pala na dno reaktorskog bazena s vodom za hlađenje, a sada međunarodna skupina stručnjaka treba razmotriti kako je došlo do tog oštećenja, kao i pitanje eventualne ugroženosti daljnjeg rada elektrane", kazao je Grgić za Hinu.


Pojasnio je da je današnje priopćenje slovenske Uprave za nuklearnu sigurnost o oštećenju, o kojem su izvijestili prvi put 11. listopada, svojevrstan odgovor na nedavno otvoreno pismo ekoloških udruga Fokus i Greenpeace, odnosno dodatno objašnjenje o događaju. Udruge su u pismu ustvrdile da Uprava nije dala dovoljno jasne, potpune i transparentne podatke o tom incidentu.

Upozorile su i da se nije izvještavalo o tome da su oštećenja bila veća nego što se očekivalo, a zamjeraju i što nije naveden uzrok oštećenja. Voditelju Uprave za nuklearnu sigurnost Andreju Stritatu u pismu se postavlja niz pitanja, među ostalim, o tome kada je prvi put saznao za oštećenja gorivih šipki, je li obavijestio javnost o navodnom požaru koji se dogodio u zgradi u približno isto vrijeme, te kakvi su daljnji koraci u zaštiti te nuklearne elektrane.

U priopćenju Uprave prenose se Stritatove riječi kako sigurnost građana nije ugrožena te njegova najava dolaska francuskih stručnjaka u Krško koji bi pomoću podvodnog robota trebali provjeriti je li na dnu bazena možda ostao još neki komadić visokoradioaktivne gorive šipke.

Goriva šipka - osnovni element nuklearnog goriva u reaktoru

Goriva šipka je, objašnjeno je internetskoj stranici Nuklearne elektrane Krško, osnovni element nuklearnog goriva u reaktoru, a 235 ih je povezano u gorivi element, kojih je u reaktoru ukupno 121 (u ovogodišnjem remontu Krško je planiralo zamijeniti 56 takvih elemenata).

U gorivu šipku, metalnu cjevčicu promjera oko jednog centimetra, uložene su tablete s uranom i ako takva palica dobro ne brtvi ili je oštećena, radioaktivne tvari ulaze u vodu primarnog kruga. Tu vodu se u radu stalno čisti preko posebnih filtera, tako da nema nepotrebnih ispusta radioaktivnosti u sekundarni krug i dalje u okoliš.

Podrobnije o cijelom slučaju moći će se saznati na konferenciji za novinare u Krškom, koja je najavljena za petak, 25. listopada.

Pročitajte više