Sirijske vlasti: Kemijsko oružje neće upotrijebiti protiv svojih građana, ali hoćemo protiv vanjske prijetnje

NAKON što se posljednjih dana mnogo spekuliralo o tome da su sirijske snage počele premještati veće količine kemijskog oružja iz skladišta, što su Amerikanci odmah interpretirali kao znak da oružje za masovno uništenje sirijski režim želi iskoristiti protiv svog naroda, napokon su se po tom pitanju oglasili i iz Assadovog tabora.

Sirijske vlasti tako nisu negirale da posjeduju kemijsko oružje, što se moglo i pretpostaviti, ali su poručile kako to oružje nikada ne bi upotrijebili protiv vlastitih stanovnika, već ono služi za obranu u slučaju "vanjske agresije".

"Nikakvo kemijsko ili bakterijsko oružje nikada neće biti upotrijebljeno, i ponavljam nikad, tijekom krize u Siriji, bez obzira na razvoj događaja. Sva ta oružja su uskladištena na sigurnom te su pod nadzorom sirijskih oružanih snaga. Ona nikad neće biti upotrijebljena osim ako se Sirija nađe pod vanjskim napadom", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Jihad Makdissi, prenosi RT.

To, međutim, nije umirilo zapadnjake. Tako je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kazao kako bi bilo kakva upotreba kemijskog oružja u sukobu bila kažnjiva. Iz Pentagona su Assadu poručili da ni na sekundu ne pomišlja o upotrebi bojnih plinova.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague objasnio je kako bi to bilo neprihvatljivo, dodavši da je ovdje "u pitanju tipična iluzija ovog režima koji smatra da je žrtva vanjske agresije". Obama je pak upozorio sirijski režima da će ga se smatrati odgovornim za upotrebu kemijskog oružja bez obzira na to protiv koga će ono biti upotrijebljeno.

Pročitajte više