Sirijski sud prihvatio Asadovu kandidaturu za predsjednika, ima i dvojicu protukandidata

Foto: Guliver image/Getty images

SIRIJSKI sud objavio je u nedjelju da je prihvatio kandidature aktualnog predsjednika Bašara al-Asada i još dvojice kandidata za predsjedničke izbore idućega mjeseca.

Asadovi izazivači vjerojatno neće biti nikakva prijetnja sadašnjem šefu države na izborima 3. lipnja koje Zapad i pobunjenici što ga pokušavaju svrgnuti smatraju farsom.

Čelnicima sirijske oporbe u egzilu zabranjena je kandidatura zbog ustavne odredbe koja traži da kandidati kontinuirano žive u zemlji deset godina.

Ustav također zahtjeva da kandidati moraju imati potporu 35 zastupnika u parlamentu, čime se iz kampanje praktički isključuju svi mogući oporbeni glasovi.

Ustavni sud je uz Asadovu prihvatio i kandidature Hassana Abdalaha al-Nuria i zastupnika Mahera Abdela-Hafiza Hadžara, izjavio je glasnogovornik suda.

Vlasti još nisu objasnile kako planiraju organizirati glasovanje u zemlji u kojoj je šest milijuna raseljenih osoba, a golemi dijelovi zemlje izvan su vladine kontrole, dok je 2,5 milijuna izbjeglica napustilo Siriju.

Pročitajte više