Skandal: Kerum daje 3,5 milijuna kuna iz gradske blagajne za kolektor pred svojim hotelom!

SVEGA koji dan prije snježne oluje, splitski gradonačelnik Željko Kerum donio je rješenje prema kojem će Grad Split sa 3,5 milijuna kuna financirati komunalno opremanje hotela Marjan. 

Plitko je, treba kopati...

Radi se o rekonstrukciji postojećeg usisnog i ispusnog kanala sustava grijanja i hlađenja Kerumovog hotela. Koncesija za postavljanje kolektora bila je jedna od prvih stvari koje je Grad donio u njegovom mandatu. Kolektor je tada financiran sredstvima privatnog investitora, tj. Keruma, no sada će se nedostaci morati popravljati sredstvima iz gradske blagajne.

Ispostavilo se, naime, da zbog proširenja Zapadne obale kolektor mora još metar pod zemlju, potvrdio je Indexu Kerumov zamjenik Jure Šundov. Jednostavno, prvi put kada se radio, nije bio dovoljno duboko ukopan?! A radio se prije svega dvije godine, ne jednog stoljeća! Je li možda Kerumu ponestalo novca kada je kolektor financiran iz njegovog džepa pa sad grad uskače i krpa nedostatke?

Šundov: "Vijećnici su već usvojili financiranje Zapadne obale..."

Posebno je zanimljivo kako je Kerumova administracija zaobišla detalj da se radi o svoti od preko milijun kuna koja po zakonu mora na odluku gradskim vijećnicima.

"Riječ o projektu u sklopu Zapadne obale, što su gradski vijećnici već usvojili tako da nije bilo potrebe da se ponovno ide na Gradsko vijeće sa ovom odlukom", izjavio je Indexu Kerumov zamjenik Jure Šundov. Tvrdi da ne stoje navodi o pogodovanju, odnosno, sukobu interesa. "Ne, to je zaista deplasirano. Riječ je naprosto o odnosu investitora i Grada Splita", tvrdi Šundov.

Roguljić: "To nije Zapadna obala, već nešto sasvim drugo"

Vijećnik Luka Roguljić ne slaže sa Šundovom. "Riječ je o izdvojenoj investiciji i posebnom projektu. Svota je preko milijun kuna pa je svakako s tim trebalo ići na Gradsko vijeće. Oko tog projekta postavlja se čitav niz pitanja. Odakle, primjerice, sredstva za financiranje? Ako su na Gradskom vijeću već prošle dvije faze Zapadne obale, odakle će se ovo financirati? To nije projekt Zapadne obale, već nešto sasvim drugo", kazao je Indexu vijećnik Roguljić.

Baldasar: "Tko je odgovoran što kolektor prvi put nije dovoljno ukopan"

"To je tako u duhu svih Kerumovih dosadašnjih sukoba interesa. To je, dakle, svota koja prelazi milijun kuna pa je morala ići na Gradsko vijeće. I kako se to sada gradskim novcem financira nešto što se prije financiralo sredstvima privatnog investitora?", nije jasno ni Ivi Baldasaru, šefu kluba gradskih vijećnika SDP-a.

Po Juri Šundovu nikakvih protupravnosti nema. "Bio je javni natječaj, izabran je najpovoljniji ponuđač, a to je Pomgrad, i s tim poslom nema apsolutno ništa sporno", uvjerava Šundov.

Konstruktor u blokadi, priložili potvrdu Porezne uprave staru sedam mjeseci

Zanimljivo je da se za potkopavanje kolektora natjecao i Konstruktor, koji izvodi radove na Zapadnoj obali teške 80 milijuna kuna. Nisu prošli jer im potvrda o nekažnjavanju nije bila uredna, dok je dostavljena potvrda Porezne uprave stara sedam mjeseci?! Konstruktor je u blokadi već neko vrijeme pa je vjerojatno to razlog zašto nisu mogli dostaviti noviju potvrdu... 

Eto još posla za Državno odvjetništvo...

Sve u svemu, nema sumnje da će novi akt gradonačelnika Keruma, kojim je elegantno zaobišao proceduru i Gradsko vijeće, unatoč pozamašnoj sumi od 3,5 milijuna kuna, koja ide za njegove potrebe, ponovno uzburkati duhove u Splitu, a u Banovinu, sasvim izgledno, još jednom privući Državno odvjetništvo.

Već ga, naime, istražuju zbog štete koja će u gradskoj blagajni nastati zbog tužbi građana polomljenih na ledom okovanim splitskim ulicama, a ova afera s nedovoljno ukopanim kolektorom teško da se može ikako drugačije nazvati nego još jednom mega štetom iz Kerumovog mandata. Pa eto. Kad već ispituju lomove, mogu i nedovoljno ukopani kolektor.

Pročitajte više