"Sloveniju samo prava ljevica može izvući iz krize"

Screenshot: YouTube

U NAREDNIH  tjedan dana Slovenija bi trebala imati oformljenu novu Vladu, na čelu s političkim novajlijom ljevice, Mirom Cerarom.

Iako se nagađalo da bi u pobjedničku koaliciju mogla ući i Ujedinjena ljevica, još jedne mlade političke nade, 27-godišnjeg Luke Meseca, to se ipak nije dogodilo, pa je Mesec ostao u oporbi. No njegova pojava na političkoj sceni Slovenije i osvojenih šest mandata nije prošla nezapaženo. S Mesecom je razgovarao Adrian De Vrgna...

Polučili ste uspjeh, najveće ste iznenađenje izbora unatoč pobjedi Mira Cerara. Osvojili ste šest zastupničkih mjesta. Kako to objašnjavate?


- To objašnjavamo tako da Slovenci imaju dosta ponuđenog neoliberalnog kapitalizma za koji se zalažu sve ostale političke snage, od socijaldemokrata na lijevom centru do Nove Slovenije na desnici. U nama su birači prepoznali alternativu. I zato smo postigli vrlo dobar rezultat - šest mjesta u parlamentu.

Temelj vaše politike je protivljenje prodaji državnog vlasništva, zalažete se za veću ulogu države, za povratak radničkog samoupravljanja i neku vrstu demokratskog socijalizama. Želite li reći da neoliberalni koncept ne daje odgovore na potrebe građana?

- Neoliberalni koncept je propao u cijelom svijetu. U Europi vidimo visoku nezaposlenost. U Sloveniji ona iznosi 14 posto, najviše u zadnjih 70 godina. Osim toga taj koncept razgrađuje srednju klasu i čini se da se vraćamo u kapitalizam 19. stoljeća bez ikakvih radničkih prava i s velikim siromaštvom.

Slovenija je neka bila uzor zemljama u regiji. No ekonomsko stanje i u Sloveniji i u EU je prilično teško. Kako objašnjavate taj krah i kakav je zaokret nužan?

- Slovenija je bila uzor na neki način za ostale tranzicijske države jer jedina nije slijepo slijedila savjete iz Bruxellesa i ostalih centara moći i nije 90-ih godina rasprodala svoje vlasništvo i odstupila od koncepta socijalne države. Pokušavala je uvesti socijaldemokratski tip kapitalizma. Krah se dogodio jer su naši političari po ulasku u EU napravili sve to. Išli su u drugi val privatizacije, pokušavali su razgraditi socijalnu državu, jako se zadužio privatni sektor i Slovenija se sada suočava sa sličnom krizom kao što je to u Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj.

Je li dogovor na sve to jačanje inicijativa poput vaše, poput grčke Syrize, njemačke ljevice?


- Mislimo da je to jedini odgovor jer sve ostale političke snage se zalažu za politike koje su nas dovele u krizu, a one nemaju nikakvih mogućnosti da razriješe ove stvari.

Imate 27 godina. Kako ste došli na ideju da se politički aktivirate?

- Bio sam aktivist od početka fakulteta. Imali smo razne pokrete i studentska društva u kojima smo razgovarali o politici. Nakon prosvjeda smo odlučili da je vrijeme za korak više i da od pokreta napravimo političku stranku i izađemo na izbore.

Pročitajte više