Slovenski vrhovni sud započeo raspravu o slučaju Patria

Foto: MORH

VIJEĆE slovenskog Vrhovnog suda u utorak je počelo s raspravom o zahtjevu za zaštitu zakonitosti bivšeg premijera Janeza Janše koji smatra da su mu u procesu Patria, na kojemu je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, bila kršena ljudska prava.

Petočlano vijeće kojim predsjedava predsjednik Vrhovnog suda Branko Masleša odlučivat će i o zahtjevima za zaštitu zakonitosti koje su podnijeli bivši brigadir slovenske vojske Anton Krkovič te poduzetnik Ivan Črnkovič, koji su zajedno s Janšom osuđeni na zatvorske i novčane kazne jer su prihvatili obećanje novčane nagrade odnosno mita finske tvrtke Patria koja je isporučivala oklopna vozila za slovenske vojsku u vrijeme prve Janšine vlade prije osam godina.

Rasprava na vijeću nije javna, a odvijat će se ovog i početkom idućeg tjedna, dok će strankama u postupku odluka biti priopćena u roku mjesec dana nakon njena donošenja.

Vrhovni sud u vezi sa zahtjevom Janše i suosuđenika ima više mogućnosti. Ako ustanovi da je njihov zahtjev opravdan, može promijeniti pravomoćnu presudu višeg suda, djelomično ili u cijelosti. Isto tako, može je i poništiti i vratiti predmet na odlučivanje prvostupanjskom sudu, ali i utvrditi da je tijekom procesa bilo kršenja zakona te osuđene privremeno pustiti na slobodu.

Vrhovni sud dva puta odbio zahtjev Janšinih advokata

Bude li zahtjev za zaštitu zakonitosti odbijen, o predmetu Patria opet će na zahtjev Janše i suosuđenika odlučivati ustavni sud.


Vrhovni sud dva puta je do sada odbio zahtjev Janšinih advokata da se iz odlučivanja o slučaju njihova branjenika isključi predsjednik Vrhovnog suda Branko Masleša jer je navodno nekim svojim izjavama doveo u pitanje nepristranost i pokazivao nesimpatije prema Janši.

Janša, Črnkovič i Krkovič u travnju su pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne zbog kaznenih djela vezanih uz prihvaćanje obećanog mita za nezakonito posredovanje, u postupku izbora dobavljača vojne opreme za slovensku vojsku na kojemu je odabrana finska kompanija Patria.

Janša i Krkovič kaznu izdržavaju u zatvoru Dob, dok Črnkovič još nije upućen na izdržavanje kazne jer je zatražio odgodu.

Pročitajte više