Španjolci opovrgavaju glasine i kupuju vrijeme: Ne trebamo bailout!

ŠPANJOLSKI ministar ekonomije Luis de Guindos danas je u Bruxellesu odlučno opovrgnuo glasine da će zemlja tražiti bailout za svoj bankarski sektor.

Objasnio je kako nikakva odluka o tome nije donesena i neće biti dok se ne dovrši provjera stanja u bankama, koju bi MMF trebao dovršiti do kraja lipnja. Podsjetimo, zadnjih dana su se u javnosti pojavili izvještaji kako Španjolska traži trenutni bailout i to iz kriznih fondova eurozone.

Istovremeno je u Bruxellesu Europska komisija otkrila prijedloge koji su dizajnirani da zaustave praksu spašavanja propalih banaka novcem poreznih obveznika. U budućnosti bi se trošak i gubici trebali prebaciti na leđa štediša i investitora, s minimalnim opterećenjem za porezne obveznike. Međutim, teško da takav zakon može na snagu stupiti prije 2104. godine, a Španjolskoj rješenje, odnosno novac za spas banaka treba odmah.

Pretpostavlja se kako Španjolska treba namaknuti najmanje 80 milijardi eura kako bi osigurala potrebnu zaštitu bankama. De Guindos je kazao kako nije diskutirao o nikakvoj hitnoj intervenciji u bankarski sektor, iako je premijer Rajoy prije nekoliko dana uputio otvoren vapaj, kazavši kako je vanjska intervencija nužna. Problem je u tome što je tržište kapitala za Španjolsku praktično zatvoreno, zbog golemih prinosa, zbog čega mnogi spekuliraju kako je traženje bailouta po uzoru na Grčku, Irsku i Portugal neminovnost.

Španjolska, naravno, te novce ne želi tražiti direktno od EU-a jer bi to značilo o vrlo striktne uvjete koji će doći vezani s novcem. Ali s obzirom na to da je opcija za nabavu potrebnog novca drugim kanalima sve manje, prilično je jasno kako će Španjolska ubrzo morati i službeno tražiti bailout. Unatoč suprotnim tvrdnjama ministra ekonomije.

Pročitajte više