Splite, jesi spreman za još četiri godine Keruma?

Foto: Joško Ponos/Cropix

PREMDA su ga još do prije koji tjedan svi otpisali i odgurali u prijevremenu političku mirovinu, splitski gradonačelnik Željko Kerum odlučan je u nakani da se izbori za još jedan mandat u Banovini! 

Sve upućuje na to. Do izbora bi trebali biti gotovi i Tuđman na Rivi i križ na Marjanu, dok će se za Uskrs dijeliti 100 kuna za najpotrebitije, ali ne iz gradske blagajne, kako je to bivalo dosad, već iz vijećničkih naknada Kerumovih HGS-ovaca, što je dosad nezabilježeno, a i krajnje upitno, s obzirom da se radi o novcu koji se iz proračuna dobija za rad vijećnika, ne za donacije. 

Devastacija gradske blagajne

Jasno je da bi Kerum najrađe zagrabio u gradski proračun, ali blagajna je toliko devastirana da će se Grad Split ponovno zadužiti za još 30 milijuna kuna za pokrivanje municipalnih obveznica iz doba Zvone Puljića i Liste Velog mista. Trideset milijuna kredita diglo se i lani za istu namjenu, 30 milijuna jamčilo se i Hajduku za kredit, a u idućih pet godina kapitalno će se donirati još 51 milijun kuna za nabavku 22 autobusa za Promet.

U idućem mandatu gradska će se vlast morati nositi i s rješavanjem problema "nestanka" milijuna koji su se odvajali za sanaciju gradskog smetlišta Karepovac. Dosad je evidentirano da se preusmjerilo čak 60 milijuna kuna namjenskih sredstava. Kerum je uzeto planirao pokriti u godinama koje dolaze, i to u tempu koji graniči sa zdravim razumom...

Reference za upropaštavanje

Dug na dug, skupilo se poprilično. Kako će se vratiti, nije najjasnije. Kerum je vjerojatno zadnji koji bi se po tom pitanju mogao pohvaliti kvalitetnim referencama. Trgovački imperij krahirao je pod njegovom megalomanijom, gradski proračun u protekle četiri godine srozan je za 30 posto, a brojne obaveze u idućim godinama neće novoj, moguće staroj administraciji, ostaviti ni milimetra manevarskog prostora za nove investicije.

Unatoč tome, Kerum će na izbore. I što je još najluđe, nije da nema šanse. Mnogi su i danas spremni za njega staviti ruku u vatru, odnosno, zaokružiti njegovo ime kada za to dođe vrijeme. 

 

 

 

 

Pročitajte više