Srbija će do kraja godine imenovati novog ambasadora u Hrvatskoj i još 19 zemalja

Foto: Hina

SRBIJA će u naredna četiri mjeseca imenovati 20 novih šefova diplomatskih misija u inozemstvu, među ostalim u Kini, SAD-u, Azerbajdžanu i Hrvatskoj, objavili su u petak beogradski mediji.

Imenovanje novih diplomata u odvojenim su izjavama potvrdili srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, te državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Veljko Odalović, ali su izbjegli navesti imena, poštujući diplomatsku praksu da države domaćini moraju prethodno potvrditi prihvaćaju li nove veleposlanike i konzule.

Vicepremijer i ministar vanjskih poslova Dačić rekao je za list "Danas" da su u tijeku procedure za imenovanja dvadesetak novih veleposlanika i generalnih konzula, te da su već "imenovana četiri nova veleposlanika", ali nije želio govoriti o imenima diplomata za koje se čekaju agremani.

Pozivajući se na neslužbene izvore predstavnika diplomatskih krugova list, međutim, navodi kao "gotovo sigurno" da će mjesto veleposlanika u SAD-u preuzeti karijerni diplomat Đerđ Matković, dok će Srbiju pri organizaciji UNESCO predstavljati nekadašnji veleposlanik u Vatikanu i Turskoj Darko Tanasković.

Odalović je u petak za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekao kako je "izuzetno važno" da Srbija u državama u kojima ima diplomatsko-konzularna predstavništva, ima i veleposlanike, te da za ta mjesta treba izabrati "što je moguće više kvalitetnih ljudi" i pripremiti ih za diplomatsku službu.

Odalović je rekao da su u pitanju "važne zemlje", poput Kine, SAD-a, Azerbajdžana, te glavnog grada Hrvatske Zagreba. On je istaknuo i da se Srbija intezivno priprema za preuzimanje predsjedavanja Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) od iduće godine.

Pročitajte više