Srbija i BiH zajedničkim naporom do optužnice za ratne zločine nad civilima

Foto: Tužiteljstvo BiH/gov.ba

OPTUŽNICA protiv četvorice bivših pripadnika policije i Stanice javne sigurnosti u Bosanskoj Krupi zbog zločina prema srpskim i hrvatskim civilima počinjenima u Bosni i Hercegovini sredinom 90-ih podignuta je na temelju suradnje tužiteljstava Srbije i BiH za ratne zločine, priopćilo je u petak srbijansko tužiteljstvo.

Jadranko Šaran, Fahrudin Tadžić-Hadžiosmanagić, Samir Šabić i Zijad Kadić terete se optužnicom da su naredili i počinili protuzakonito zatvaranje civila, ubojstvo, nehumano i nečovječno postupanje te neopravdano odlaganje povratka ratnih zarobljenika i civila srpske i hrvatske nacionalnosti.

Zločini su počinjeni poslije završetka oružanih sukoba u BiH od rujna 1995. do srpnja 1996. godine na području Bosanske Krupe.

Optužnica je za zločine u Bosanskoj Krupi podignuta, među ostalim, i na temelju dokaza te informacija koje je srbijansko tužiteljstvo ustupilo Tužiteljstvu BiH, sukladno protokolu o suradnji dvaju tužiteljstava.

Taj je predmet jedan od 45 predmeta ratnih zločina u kojima su, od siječnja 2013. do danas razmijenjene informacije i dokazi s Tužite

Pročitajte više