Srbijanska vlada i službeno odbila prijedlog EU-a za Kosovu: Traži se hitan nastavak dijaloga

Foto: AFP

SRBIJANSKA vlada jednoglasno je danas odbila ponuđeno rješenje za Kosovo i predložila hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje Europske unije.

"Srbijanska vlada ne može prihvatiti predložene principe koji su u Bruxellesu usmeno predočeni beogradskom pregovaračkom timu jer ne garantiraju potpunu sigurnost, opstanak i zaštitu ljudskih prava Srba na Kosovu. Dogovor zasnovan na ponuđenim principima nije provediv i njegovo prihvaćanje ne bi dovelo do konačnog i održivog rješenja trenutnog stanja na Kosovu", rekao je premijer Ivica Dačić na sjednici vlade.
 
Srbijanska vlada je ovlastila Dačića da Europsku uniju obavijesti o Zaključku o potrebi nastavka dijaloga s predstavnicima institucija u Prištini uz posredovanje EU-a.
 
U zaključku se navodi da Vlada "potvrđuje opredijeljenost da mirnim putem kroz dijalog dođe do održivog rješenja koje će predstavljati čvrstu osnovu za izgradnju trajnog mira i sigurnosti za sve ljude koji žive na Kosovu, javlja Blic.

"Od inata ne možemo živjeti..."
 
"Nije realno da Srbija u utorak potpiše rješenje koje je ponuđeno u Bruxellesu. Nećemo potpisati ništa što će ići na štetu srpskih interesa, ali mi moramo postati normalna zemlja i našu zemlju dodatno otvoriti. Od inata ne možemo živjeti, ne možemo iz inata graditi državu, zaposliti ljude... Moramo postići sporazum i moj prijedlog je da tražimo nastavak dijaloga i veće jamstvo", izjavio je

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić je prije odluke Vlade rekao za TV Pink da "nije realno da Srbija u utorak potpiše rješenje koje je ponuđeno u Bruxellesu". "Nećemo potpisati ništa što će ići na štetu srpskih interesa, ali mi moramo postati normalna zemlja i našu zemlju dodatno otvoriti. Od inata ne možemo živjeti, ne možemo iz inata graditi državu, zaposliti ljude... Moramo postići sporazum i moj prijedlog je da tražimo nastavak dijaloga i veće jamstvo", rekao je.

Dodao je kako u posljednjoj rundi dijaloga "nije ponuđen nikakav papir, već su pročitani zahtjevi koji su bili vrlo slični albanskim uvjetima" i od "pročitanih osam točaka, od kojih su šest za Beograd bile prihvatljive, na dvije nije mogao pristati".

Pročitajte više