Srbiji pozitivna ocjena MMF-a u reviziji stand by aranžmana

Screenshot. RTS.rs

SRBIJA je dobila pozitivnu ocjenu u prvoj reviziji aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), rekli su u ponedjeljak u Beogradu MMF i srbijanska vlada.

Misija MMF-a i vlada Srbije postigle su u ponedjeljak sporazum za okončanje prve revizije stand by aranžmana koji je odobren Srbiji, a odbor direktora te međunarodne financijske organizacije trebalo bi taj aranžman odobriti u lipnju, priopćeno je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji predstavnika MMF-a i srbijanske vlade.

Šefica Misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova istaknula je da će, ako Izvršni odbor MMF-a krajem lipnja odobri dogovoreno, Srbiji na raspolaganju biti 146 miliona eura od ukupne pozajmice, vrijedne 1,2 milijarde eura, koja je predviđena aranžmanom s MMF-om.

Murgasova je ukazala na izvjesna poboljšanja ekonomske perspektive, istaknuvši da je "primjena zdravih ekonomskih politika i reformi od ključne važnosti za postizanje gospodarskog rasta".

"Fiskalni rezultati u prvom kvartalu ove godine u skladu su s ciljevima predviđenim programom", kaže Murgasova i navodi da je većina mjera fiskalne konsolidacije provedena u skladu s proračunom za 2015.

MMF je odobrio je Srbiji aranžman iz predostrožnosti 23. veljače, a njime su predviđene strukturne reforme, mjere štednje, financijska i fiskalna konsolidacija i smanjenje proračunskog deficita.

Misija MMF i predstavnici vlade u Beogradu dulje od tjedna diskutirali su postignuća srbijanske izvršne vlasti u aranžmanu iz predostožnosti, a prema srbijanskog ministra financija Dušana Vujovića "Srbija je najteži dio programa ispunila u velikom dijelu", a "ostvareni su fiskalni rezultati kakvi se samo mogu poželjeti".

S obzirom da je jedna od dogovorenih, a neispunjenih, mjera bila povećanje cijena električne energije za 15 posto, ministar Vujović objasnio je da će, u dogovoru s MMF-om, ta odluka biti donijeta u lipnju.

"Ekonomski rečeno, trebalo bi povećati cijenu struje odmah, ali želimo naći put da omogućimo i zaštitu stanovništva i funkcioniranje Elektroprivrede Srbije", rekao je Vujović.

Ministar napominje kako vlada želi odložiti povećanje cijene struje "zato što svaki dan odlaganja mnogo znači stanovništvu, a ne zato što je neodlučna".

On je ocijenio da se "sve ostvaruje bolje od svih očekivanja", i da se zato otvara prostor za relaksiranje monetarne politike.

"Fiskalna konsolidacija je teška stvar, ali smo je proveli", naglasio je Vujović, ocijenivši da je uspjesima vlade otvoren prostor da Narodna banka Srbije smanji kamatne stope, što će dalje omogućiti ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta.

Murgasova navodi da je preustroj državnih poduzeća i njihova financijska održivost "ključni dio reformi" što podrazumijeva i preustroj Elektroprivrede Srbije kako bi ovo državno poduzeće bilo efikasnije, ostvarilo uštede i povećalo prihode.

S misijom MMF se minulih tjedan dana dva puta sastao i srbijanski premijer Aleksandar Vučić i poslije prvog sastanka poručio kako očekuje visoku ocjenu MMF-a, dok su nakon današnjeg dužnosnici vlade rekli da je razgovor protekao "na rubu incidenta", ne navodeći što su bile teme prijepora dvaju izaslanstva.

Pročitajte više