Srpski mediji o prosvjedu: "Thompson je bio glavna zvijezda, u Zagrebu je dočekan kao heroj"

Screenshot: Blic

SRPSKI mediji pokazali su, očekivano, velik interes za današnji prosvjed protiv ćirilice u Zagrebu. Beogradske Novosti tako donose da se na skupu okupilo oko 15.000 ljudi koji su zatražili da se u roku od tri mjeseca Vukovar proglasi područjem od posebnog pijeteta za sve građane u Hrvatskoj i svijetu i da time bude izuzet od uvođenja dvojezičnosti.

"Glavna zvijezda zagrebačkog okupljanja bio je pjevač Thompson koji je dočekan kao heroj i uz najavu da ga ”progone kao Vukovar”. Otpjevao je nekoliko pjesama, uz gromoglasne ovacije veterana. Svećenik Ante Perković rekao je ”svoje volimo, tuđe poštujemo”, a veterani su poručili da nemaju ništa protiv ćiriličnog pisma kao kulturne baštine, ali da ćirilica nije u ovom trenutku znak baštine", pišu Novosti.

"Više od 20.000 Hrvata prosvjedovalo je danas na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića zbog najavljenog uvođenja srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru, koji su organizirala veteranska udruženja. Na centralnom zagrebačkom trgu nastupio je Thompson, a tijekom prosvjeda su puštane ratne snimke.

Okupljeni građani su s istaknutim hrvatskim i braniteljskim zastavama i transparentima ispunili Trg bana Jelačića. Prema novinarskim zapažanjima sve je proteklo mirno i bez incidenta uz tek poneke izolirane povike "za dom". Dvije osobe su uhićene zbog paljenja baklji tijekom prosvjeda", piše pak Blic.

Pročitajte više