Srušio se MIG kod Lomnice, pilot preživio!

Foto: Dean Dex Janković, Galerija: Ivan Dejak, vrsar.hr

KOD mjesta Lomnice srušio se vojni zrakoplov!

Pilot Stanko Hrženjak iz Varaždina preživio je iskočivši iz zrakoplova. Nesreća se dogodila u 14,47 sati, a potvrđeno je kako je riječ o vojnom zrakoplovu Hrvatske vojske MiG-21 oznake 121. Zrakoplov je pao između Gradića i Donje Lomnice a vraćao se iz Knina s proslave.

Zrakoplov se zapalio iznad sela Petravec, a pilot je nastavio upravljati avionom sve do školskog igrališta iznad Donje Lomnice gdje se katapultirao te prizemljio 600 metara dalje u obližnje polje. Samo prisebnost pilota spriječila je i veću tragediju.

> Ministar Kotromanović: Nemamo novac za nove vojne zrakoplove

Zrakoplov oznake 121 zadnji put bio je na remontu prije 12 godina u Rumunjskoj  i nije bio među letjelicama koje su nedavno poslane u Ukrajinu na remont. Kako doznajemo riječ je o zastarjelom zrakoplovu koji je trebao biti otpisan no kako je kasnio remont zrakoplova iz Ukrajine produžena mu je dozvola.

Pilot Stanko Hrženjak nakon pada je bio pri svijesti ima lakše ozlijede, odnosno manje posjekotinje po tijelu.

Glavni kotač nije bio vani

Kako doznaje Index pilot je navodno preletio pokraj tornja da mu potvrde da li su kotači vani, a nažalost jedan od glavnih nije bio. Otprilike sedam minuta kasnije se katapultirao, a zrakoplov se srušio u nenaseljeno područje, kilometar udaljeno od praga piste.

"Ekipa hitne pomoći došla je u roku 10 minuta na adresu Odranska 54 gdje se pilot prizemljio padobranom. Bio je vidno šokiran. Djelatnici hitne pomoći uspjeli su ga nagovoriti na detaljan medicinski pregled i prevezli su ga u KBC Zagreb (bolnica Rebro)", javljaju Kronike VG., koji su objavili i snimku pada.

MORH: Zatajio je stajni trap, a došlo je i do zapaljenja

Ministarstvo obrane oglasio se priopćenjem u 16,20 sati.

"Borbeni zrakoplov Mig-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), br. 121 prilikom povratka sa zadaće, danas, u utorak, 5. kolovoza 2014. godine u 14:47 pao je na području Donje Lomnice nedaleko Velike Gorice. Pilot borbenog zrakoplova se uspješno katapultirao i prizemljio, te je pri svijesti prevezen u bolnicu na liječnički pregled. Riječ je o zrakoplovu HRZ koji nije bio na remontu u Ukrajini, a prema prvim informacijama došlo je do zatajenja stajnog trapa i zapaljenja zrakoplova. Zrakoplov je pao na nenaseljeno područje", stoji u priopćenju.

 

Kako doznajemo od čitatelja, dva su MIG-a bila u niskom letu, jedan od njih se srušio.

Trenutno se može vidjeti gusti crni dim. Za sada nisu poznate okolnosti nesreće, ekipe su na terenu.

Kako je Indexu ispričao čitatelj u kući pored koje je pao MIG bilo je ljudi koji su izašli van kad su čuli eksploziju. "Srećom, padala je kiša pa nisu bili u dvorištu", dodaje. MIG se srušio na rubu dvorišta, dodaje, 30-ak metara od ceste kojom su prolazili automobili.

 

Prije pet dana imali testiranja MIG-ova iz Ukrajine

Prije pet dana objavljeno je kako je od sedam borbenih aviona, koliko ih je do sada stiglo s remonta iz Ukrajine, ukupno su četiri završila sa svim ispitivanjima i probnim letovima i svakodnevno provode letačke zadaće u sklopu NATO integriranog sustava nadzora i obrane zračnog prostora na području RH. Naime, vrh Hrvatske vojske trpio je kritike da su MIG-ovi došli s remonta u vrlo lošem stanju.

"Proces testiranja zrakoplova i dalje se provodi, a kada završe sa svim testiranjima, predavat će se dalje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na operativnu uporabu", rekli su iz HV-a prije četiri dana.

Generalski zbor ukazivao na loše stanje zrakoplova

Prije mjesec dana Hrvatskogi generalski zbor objavio je pismo u kojem su upozorili na alarmantno stanje vezano uz zaštitu suverenosti hrvatskog zračnog prostora. U pismu se tvrdi da su problemi s remontom i nadogradnjom hrvatskih MiG-ova ugrozili ustavnu obvezu i sposobnost Oružanih snaga u zaštiti zračnog prostora.

"Nije jasno na temelju čega je MORH radove na remontu borbenih zrakoplova povjerio ukrajinskom Ukrspecexportu, umjesto dokazano uspješnom rumunjskom Aerostaru". stajalo je pismu.

 

 

 

Pročitajte više