Štednja građana krajem svibnja 163,5 milijardi kuna

Ilustracija: Arhiva

PREMA posljednjim podacima HNB-a, u svibnju su ukupni depoziti poslovnih banaka zabilježili blagi mjesečni pad drugi mjesec za redom. Tako su ukupni depoziti (depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) na kraju svibnja iznosili 234,3 milijardi kuna što u odnosu na travanj predstavlja smanjenje za 37,6 milijuna kuna, navodi se u analizi RBA.

Pad na mjesečnoj razini prvenstveno je posljedica pada ukupnih štednih i oročenih valutnih depozita koji su na mjesečnoj razini zabilježili pad za 0,6% odnosno smanjeni su za 968,5 milijuna kuna dok su ukupni štedni i oročeni kunski depoziti zabilježili rast za 0,3% odnosno 141,6 milijuna kuna. U svibnju su tako štedni i oročeni kunski depoziti narasli na  42,8 milijardi kuna dok su oni valutni iznosili 151,8 milijardi kuna.
 
U odnosu na isti mjesec prošle godine, u svibnju je nastavljen rast ukupnih depozita i to za 2,6% odnosno 6 milijardi kuna. S obzirom da devizni depoziti čine oko 78% ukupnih štednih i oročenih depozita rast tečaja EUR/HRK (+0,33%) na godišnjoj razini pridonio je rastu njihovog kunskog izraza.
 
Godišnjem rastu depozita prvenstveno je pridonio rast depozita stanovništva koji u ukupnim depozitima čini udio od gotovo 84% dok su depoziti poduzeća, lokalne države, ostalih financijskih posrednika i društva za osiguranje i mirovinskih fondova zabilježili godišnje stope pada.
 
Pri tome su depoziti stanovništva dosegli 163,5 milijardi kuna što je 1,9% više u odnosu na isti mjesec prošle godine odnosno predstavlja rast za 3,1 milijarde kuna. Depoziti poduzeća su s druge strane iznosili 23,2 milijarde kuna što predstavlja godišnji pad od 1,1% (- 268,3 milijuna kuna).
 
"Tijekom ove godine očekujemo nastavak blagog rasta depozita pri čemu će rast depozita poduzeća biti ograničen iscrpljenošću domaćeg korporativnog sektora i otežanih uvjeta poslovanja dok bi sektor stanovništva mogao i dalje odgađati kupovinu luksuznijih dobara i svoje viškove držati u obliku depozita. Rastu kunskog izraza depozita mogao bi pridonijeti očekivani blagi rast tečaja EUR/HRK u ovoj godini.", smatraju analitičari RBA.
 
 

Pročitajte više