Štrajk i neredi zbog pogibije rudara u Turskoj: Broj mrtvih narastao na 282

Foto: Hina

U TURSKOJ su izbili neredi nakon rudarske nesreće u gradu Somi gdje su poginule najmanje 282 osobe, a sindikati su pozvali na opći štrajk.

Neredi su izbili za vrijeme posjeta premijera Tayyipa Erdogana mjestu nesreće gdje je branio uvjete rada u rudnicima rekavši da se nesreće događaju. Prosvjedi su su odmah buknuli u Istanbulu, Ankari i ostalim gradovima gdje je bilo uobičajenih sukoba s policijom.

Turski rudnici kao i vladajuće strukture na udaru kritika su zbog loših uvjeta zaštite nakon serije privatizacija. Sindikati su pozvali na štrajk, a počela je i trodnevna žalost za žrtvama. Nada u pronalazak preživjelih sve je manja.

I predsjednik Abdulah Gul otkazao je službeni posjet Kini zbog žalosti. Ministar energetike rekao je kako je koban rudnik nedavno prošao inspekcije. Rastuća turska ekonomija 40% svoje električne energije dobiva iz elektrana koje koriste lignit.

Broj poginulih rudara u Turskoj popeo se na 282

Nova mrtva tijela izvučena su tijekom noći iz rudnika na zapadu Turske gdje je u utorak došlo do nesreće te se broj mrtvih popeo na 282, izjavio je u četvrtak ujutro ministar energetike. "U 8 sati imamo 282 mrtvih", kazao je Taner Yildiz novinarima.

Prethodni podaci o toj katastrofi u rudniku ugljena Soma, u pokrajini Manisa, govorili su o 274 mrtvih.


Po mišljenju vlasti, još je gotovo 90 rudara pod zemljom, ali su izgledi za njihovo preživljavanje gotovo nikakvi.

"U zadnjih 12 sati nismo iz jame izvukli ni jednog živog rudara", istaknuo je ministar dodajući da spasioci još uvijek nisu uspjeli prodrijeti u dva hodnika.

Gul došao u rudnik, sindikat zbog nesreće pozvao na štrajk

Tuski predsjednik Abdulah Gul stigao je u četvrtak u rudnik u kojem je u utorak poginulo gotovo 300 ljudi, a sindikati su pozvali na jednodnevni opći štrajk zbog te najveće rudarske nesreće u povijesti Turske.

Gul je zajedno s predsjednikom parlamenta Cemilom Cicekom došao u rudnik ugljena Soma na zapadu Turske i u bolnici će razgovarati s preživjelim rudarima, prenosi agencija AFP.

Nova tijela izvučena su iz rudnika u noći sa srijede na četvrtak, pa se broj mrtvih popeo na 282, izjavio je ministar energetike.

Prethodni podaci o toj katastrofi u rudniku ugljena Soma, u pokrajini Manisa, govorili su o 274 mrtvih.

Po mišljenju vlasti, još je gotovo 90 rudara pod zemljom ali su izgledi za njihovo preživljavanje gotovo nikakvi.

Sindikati su ljuti zbog loših sigurnosnih standarda otkako je bivši državni rudnik oko 480 kilometara jugozapadno od Istanbula prodan privatnom vlasniku i pozvali su na jednodnevni nacionalni štrajk.


"Stotine naše braće rudara u Somi od početka su bili otjerani u smrt jer su prisiljeni na brutalan rad kojem je jedini cilj ostvariti maksimalan profit", stoji u sindikalnom priopćenju.

"Pozivamo radničku klasu, radnike i njihove prijatelje da ustanu za našu braću u Somi", dodaje se.

Policija je u gradu Izmiru suzavcem rastjerala oko 20,000 prosvjednika koji odgovornom za nesreću smatraju konzervativnu vladu a jedan od sindikalnih vođa završio je u štrajk.

Pročitajte više