Štrajk kontrolora leta diljem Europe: "NE zajedničkom europskom nebu!"

Foto: Guliver image/Getty images

KONTROLORI leta u Francuskoj započinju trodnevni štrajk u znak prosvjeda protiv planova EU da stvori zajednički europski zračni prostor, piše BBC. Diljem Francuske otkazano je 1800 letova zbog štrajka kontrolora leta koji se protive planovima Europske komisije o liberalizaciji tog sektora. Štrajk je organiziran u objema međunarodnim pariškim lukama - u Roissyju i Orlyju, ali i u zračnim lukama u Nici, Marseilleu, Toulouseu, Lyonu i Bordeauxu.

Projekt "Zajedničko europsko nebo" (Single European Sky) narušit će sigurnost javnosti i radne uvjete, tvrde kontrolori.

Štrajkovi i prosvjedi očekuju se diljem Europe u srijedu. Uprava civilnog zrakoplovstva zamolila je kompanije da prepolove broj letova u glavnim francuskim gradovima kako bi se lakše nosili s prekidima u radu.

Europska komisija, koja predlaže zakone u Europskoj uniji, procjenjuje da nedostaci u poslovanju europskog zračnog prometa svakom letu u prosjeku dodaju 42km. Stoga žele centralizirati kontrolu letova radije nego da svaka država, članica EU, nadzire promet u svom zračnom prostoru. Komisija kaže kako bi ta promjena utrostručila kapacitet zračnog prostora regije, smanjila troškove i zastoje.

Prema planu, mnogi bi se nacionalni sustavi kontrole leta spojili u devet "funkcionalnih blokova zračnog prostora". Voditelj europske mreže imao bi autoritet u organiziranju avionskih ruta.

Francuski sindikat kontrolora tvrdi da je ovaj plan "direktan napad na javnu prirodu ovog sektora" i korak prema privatizaciji te da su ove promjene "povreda nacionalnog suvereniteta".

"Kontrolori su žrtve neprekidnog procesa smanjenja troškova u kojem sigurnost nije prioritet," rekao je tajnik Europske federacije radnika u prometu, Francois Ballestero.

Aerodromi koje će zahvatiti ovaj štrajk su Paris Roissy-Charles de Gaulle, Paris-Orly i Paris-Beauvais, uz aerodrome u Lyonu, Nici, Marseilleu, Toulouseu i Bordeauxu.

Također će biti zahvaćene zrakoplovne kompanije Easyjet, Lufthansa, Ryanair i British Airways.

Države u kojima će se održati štrajkovi ili neki drugi oblici prosvjeda u srijedu su Austrija, Belgija, Bugarska, Francuska, Mađarska, Italija, Portugal, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Slovačka.
 

Pročitajte više