Strogoća prema Hrvatskoj kao primjer političkog zastrašivanja: U Njemačkoj jača otpor ulasku Hrvatske u EU

U NJEMAČKOM parlamentu raste otpor prema, kako smatraju neki njemački dužnosnici, "ishitrenom" primitku Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj Uniji. Prema izjavama koje su za tjednik Der Spiegel dali neki od najutjecajnijih političara, hrvatska Vlada svojim postupcima još uvijek nije pokazala spremnost za punopravno članstvo u "elitnom društvu".

Hrvatska ne smije biti nova Rumunjska

Unatoč kritici koju je zaradio iz vlastitih redova zbog svog stajališta prema ulasku Hrvatske u Europsku uniju, predsjednik Bundestaga Norbert Lammert ne odstupa od svog "ne" za brzo pridruživanje Hrvatske povlaštenom klubu. Lammert je u intervjuu ponovio kako primjer Rumunjske i Bugarske pokazuje da očekivanje da će se problemi lakše riješiti nakon što zemlja uđe u Uniju, u praksi ne funkcionira. "Ne smijemo po drugi put ponoviti ovu pogrešku", istaknuo je ovaj političar iz redova vladajuće konzervativne stranke CDU-a.

Iznova je ustvrdio kako je Europskoj Uniji sada potrebna "faza konsolidacije".

"Mislim da bi morali razmisliti o tomu da uvedemo godišnje izvješće o unutarnjem stanju Europske Unije. To bi nekima moglo otvoriti oči za probleme koje već godinama neriješene vučemo za sobom", zaključio je Lammert.

Presudno izvješće Europske komisije

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Bundestaga Ruprecht Polenz ustvrdio je da je ulazak Hrvatske u EU planiranog datuma 1. srpnja 2013. moguć jedino u slučaju da sljedeće izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske bude pozitivno intonirano. "Ne smije biti nikakvog popuštanja samo da bi se pobudila nada", kazao je Polenz za Der Spiegel.

EU na Hrvatskoj "trenira strogoću"

Zastupnik oporbene Socijaldemokratske stranke Njemačke zadužen na europska pitanja Michael Roth se još drastičnije izrazio glede ulaska Hrvatske u EU. "Mi moramo, kad je Hrvatska u pitanju, dati zastrašujući primjer drugima. U protivnom Bundestag neće ratificirati pristupni pregovor", zaključio je Roth.

Reeker hrvatskoj Vladi: Vrijeme je da pokažete napredak

"Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske bilo je općenito pozitivno, a Hrvatska treba nastaviti s napretkom u ispunjavanju obveza za članstvo u Europskoj uniji te poduzeti hrabre korake u gospodarstvu i poboljšanju ulagačke klime", izjavio je Philip Reeker, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove na tribini o američkoj politici na zapadnom Balkanu.

"Očito, vlada još uvijek treba pokazati određeni napredak u ispunjavanju EU obveza iz izvješća o monitoringu", kazao je Reeker. Američki je diplomat izrazio uvjerenost da će Hrvatska postati članicom EU-a u srpnju iduće godine. "Mi smo oduševljeni što će Hrvatska postati najnovijom članicom EU-a iduće godine. I veselimo se to vidjeti u srpnju 2013.", rekao je Reeker.

Reeker je izjavio da nije čuo nikakva upozorenja njemačke vlade u tom smislu te da sluša ono što je rekla Europska unija u izvješćima EK o napretku.

Pročitajte više