Sud potvrdio optužnicu protiv Linićevog najboljeg prijatelja!

Foto: Hina, Index

KAKO doznaje Index, Općinski sud u Karlovcu potvrdio je optužnicu protiv Linićevog najboljeg prijatelja Joze Kalema prema kojoj se on nezakonito okoristio za 103 milijuna kuna! Informaciju je Indexu potvrdila glasnogovornica suda.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je u ožujku optužnicu protiv riječkog poduzetnika Joze Kalema i njegove tvrtke RI Petrol. Ne navodeći ime okrivljenika i tvrtke državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici objavilo kako se optužnicom predlaže oduzimanje nezakonite imovinske koristi od riječkog trgovačkog društva čijeg direktora tereti za prijevare u gospodarskom poslovanju i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

"Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je podiglo pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenja kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 1. i 2. KZ-a/97 i ovjerovljavanja neistinitog sadržaja iz čl. 315. st. 1. i 2. KZ-a/97 u svezi čl. 60. KZ-a/97, te protiv trgovačkog društva sa sjedištem u Rijeci zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 1. i 2. KZ-a /97 u svezi čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba.", objavilo je karlovačko odvjetništvo.

Pađen kaže da mu je Kalem preoteo IGM Tounj

Ivica Pađen, bivši vlasnik kamenoloma IGM Tounj, Hini je potvrdio i potkrijepio dokumentacijom da se te kriminalne aktivnosti i šteta od 103 milijuna kuna odnose na Jozu Kalema iz Rijeke i njegovu tvrtku RI Petrol. Pađen kaže da je on bio 99 postotni vlasnik tvrtke IGM Tounj do 2009. kada mu je "Kalem s organiziranom skupinom, uz nebrojene radnje cesija, uknjižbi založnih prava, ugovora i zatajivanja aneksa tih ugovora jednostavno preoteo IGM Tounj u čijem je sklopu bio i kamenolom".



U optužnici stoji da je direktor riječke tvrtke, u nakani da ostvari nepripadnu materijalnu korist, 30. srpnja 2009. u Vrbovskom s ovlaštenom osobom drugog trgovačkog društva potpisao ugovor o kupoprodaji nekretnina, ali i aneks s raskidnom klauzulom koja kupcu nameće poduzimanje dodatnih obveza od sklapanja glavnog ugovora, čime je preuzeo obveze iako je "znao da ih nema namjeru ispuniti".

Kalem je, po optužnici, bez znanja prodavatelja, 31. srpnja 2009. zatajivši aneks ugovora podnio prijedlog za uknjižbu vlasništva pa je zemljišno-knjižni odjel suda dopustio uknjižbu na nekretninama u korist riječke tvrtke.

"Okrivljenik je 1. rujna 2009. takav izvadak predao banci prilikom sklapanja sporazuma o osiguranju novčane tražbine prijenosom prava vlasništva na nekretninama s tom bankom, po kojemu je trgovačko društvo sa sjedištem u Rijeci sudužnik čime je tom trgovačkom društvu pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 103 milijuna kuna", priopćilo je tužiteljstvo.

Prijevara i veća nego što se mislilo

O policijskoj istrazi protiv Kalema Index je pisao mjesec dana prije nego je službeno objavljeno da je podignuta optužnica kad smo iz PU karlovačke dobili potvrdu da se kriminalističko istraživanje protiv Joze Kalema proširuje jer je u međuvremenu protiv njega podnesena nadopuna ranije kaznene prijave, i to nakon svjedočenja karlovačkog poduzetnika Vlade Rožića, vlasnika tvrtke Modibit d.o.o.

Iako Kalem za Index napominje da poduzeće Modibit nema veze s njegovim preuzimanjem tvrtke IGM Tounj, sudeći po kaznenoj prijavi to nije baš tako. Modibit je, prema prijavi, oštetio za 46 milijuna kuna.

Kod Kalema pronašli pištolj s mecima

Samo dan prije podizanja optužnice, policija je kod Kalema pronašla pištolj i metke zbog čega je prekršajno sankcioniran. Prilikom zaustavljanja automobila, policija je pretražila automobil te pronašle pištolje i metke. Do danas nije jasno zašto se vršila pretraga automobila koji je zaustavljen samo zbog prebrze vožnje. 

Blisko prijateljstvo s Linićem

Kalema s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem veže dugogodišnje blisko prijateljstvo. Osim što su zajedno dočekali Novu 2013. godinu u Dubaiju, s Kalemom je Linić prošle godine proveo ljetni godišnji odmor - na jahti su plovili Jadranom. Ove godine zajedno su proslavili 1. maj, a viđeni su više puta zajedno.

Linić je nakon podignute optužnice protiv Kalema, u nekoliko javnih istupa, čvrsto stao iza svog prijatelja te kazao kako se razne podzemne i paraobavještajne službe bave blaćenjem njegovog imena, spomenuo je i špijune koji ga žele optužiti da je pokrao riječku tržnicu. Dodao je da se ne namjerava odreći prijatelja te da zna puno o Kalemovim poslovima.

Koliko je Liniću važno prijateljstvo s Kalemom svjedoči i činjenica da je u ljeto 2012. godine Linić u Podravci, tvrtci u državnom suvlasništvu, lobirao za Kalemov biznis - suradnju Podravke s Euro-Petrolom, iako su u to vrijeme već mjesecima iz Vlade stizale najave Linićevog povratka u Nadzorni odbor hrvatske naftne kompanije Ine. Tajni sastanak Podravkinim menadžerima i prodajnim operativcima donijelo je Petrolove kartice za gorivo. I Vlada i Podravka po pitanju Linićevog prisustva sastanku su se "branile šutnjom", ne pojasnivši što je Linić ondje radio.

> Tko je čovjek s kojim Linić ljetuje: Kontroverzni Kalem carstvo izgradio na naftnom biznisu, afere mu nikad nisu dokazali

Pročitajte više