Suđenje Mladiću: "U BBC-u još na početku sukoba u BiH odlučili da su muslimani dobri momci"

Foto: AFP

SVJEDOK tužiteljstva Haškog tribunala britanski novinar Martin Bell rekao je danas na suđenju Ratku Mladiću da su u tijekom rata u Sarajevu i Srbi, a ne samo muslimani, "živjeli bijedno, i da je i na njih otvarana snajperska vatra", javlja Blic.

On je svoja iskustva iz Sarajeva opisao u knjizi "U opasnosti", čije je dijelove u unakrsnom ispitivanju citirao predstavnik obrane Dejan Ivetić. Bell je rekao da su "srpski vojnici oko Sarajeva bili mještani koji su branili svoje domove i obitelji", da su oni kasnije mobilizirani u redove Vojske Republike Srpske (VRS) i da su "jedinice bile upućivane i izvana, iz Beograda".
 
Potvrdio je i Ivetićevu sugestiju da su u "BBC-u još na početku sukoba u Bosni i Hercegovini odlučili da su muslimani dobri momci". "To sam shvatio nakon napada na kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA), kada je pucano i na ambulantna kola. Pitali su me jesam li siguran hoću li o tome izvijestiti i ja sam rekao da jesam, da sam razgovarao s ranjenim časnikom, i oni su to prihvatili, ali postojala je predrasuda", rekao je Bell.
 
Osvrćući se na komentare da je bio "prosrpski orijentiran", Bell je rekao da to "nikada nije rečeno javno", ali da je "stekao utisak da kolege misle da trati vrijeme". Upitan je li išta saznao o marionetskoj hrvatskoj državi u Drugom svjetskom ratu, Bell je rekao da je "znao za ustaše" i da je, tijekom boravka u BiH, u Vitezu, u Lašvanskoj dolini, "vidio da su nosili slike Ante Pavelića".

Mladić mora platiti 60 tisuća eura za troškove obrane

Sud je također odlučio da Mladić mora platiti 60 tisuća eura za troškove obrane. U odluci Ureda registrara Haškog suda je navedeno da je Mladić krajem lipnja 2011. godine izjavio da nema sredstava da plaća svoju obranu.

Međutim, istragom je utvrđeno da vrijednost Mladićeve obiteljske kuće "premašuje njegove osnovne potrebe, kao i potrebe osoba s kojima živi", javio je Birn Justice Report.

Također je navedeno da Mladić i njegova supruga Bosiljka dobivaju redovne mjesečne mirovine te da imaju određena sredstva na bankovnom računu. Nakon oduzimanja procijenjenih troškova života za Mladića i njegovu suprugu, Haški tribunal je utvrdio da optuženi treba sam financirati 60 tisuća eura za troškove svoje obrane.

Ratko Mladić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina u BiH, progon Bošnjaka i Hrvata te uzimanje za taoce pripadnike mirovnih snaga UN-a, u periodu od 1992. do 1995. godine.  Uhićen je u svibnju 2011., a suđenje mu je počelo godinu dana kasnije. U tijeku je izvođenje dokaza tužiteljstva.

Pročitajte više