Sumnje u korupciju: Sakrili odluke šest ministara za Granićevo lobiranje i golf na Srđu

Fotomontaža: Index

ŠTO SKRIVA vlada Zorana Milanovića? Ovo pitanje neizbježno se nameće nakon što je šest Milanovićevih ministara, koji sjede u Povjerenstvu za raspolaganje nekretninama RH, odlučilo od javnosti sakriti detalje o tri nekretninska projekta.

Naime, odluke predmetnog Povjerenstva morale bi biti javne pa je stoga iznenađujuća odluka Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) da se od javnosti sakriju podaci o kontroverznim projektima golfa na Srđu i zamjene zemljišta u korist privatnog investitora Shopping City Zagreb (Westgate), te informacija o sklapanju nagodbe sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj, a vezano za nekretnine.

Ostojić i šest ministara

Sve tri točke raspravljane su na 11. i 12. sjednici Povjerenstva za raspolaganje nekretninama koje bi morale po zakonu biti javno prezentirane. No, jedine su ove tri točke označene tajnom iako za to nema nikakvih formalnih razloga.

Radi se o sumnjivim slučajevima koji su već  poznate javnosti, a prema reakcijama koje smo dobili od GONG-a, Transparency Internationala te Centra za mirovne studije radi se o grubom kršenju pravila koje budi sumnje u korupciju. I to nije prvi i jedini slučaj vezan za ovaj Državni ured.

No, krenimo redom.


Na čelu Povjerenstva je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji i potpisuje dokumente, a s njim su ministar financija Boris Lalovac, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, ministar turizma Darko Lorencin, te ministar obrane Ante Kotromanović. Sve odluke koje se donose na Povjerenstvu morale bi biti javne i prezentirane na službenim stranicama. No, neke odluke su izuzete. I to one sumnjive vezane za zamjenu zemljišta, golf na Srđu te poslove s Pravoslavnom crkvom.

Zbog shoppinga i golfa kršili Zakon

Prvo smo sukladno Zakonu o medijima zatražili odgovor na pitanja, no nakon 20 dana nismo dobili nikakav odgovor. Pokušali smo i temeljem Zakona od pravu na pristup informacijama, no opet su na uskraćene informacije.  Sve upite poslali smo još 1. prosinca, no i dalje nema odgovora iako smo obaviješteni kako ćemo odgovore dobiti - čim prije!?

Jedan od mogućih razloga zašto se kriju dokumenti krije se u Aferi Westgate.

Aferu je otkrio Index, a ta afera mogla bi dovesti do toga da država ostane bez 70 milijuna kuna i to zbog promjene već donesene Vladine odluke u korist privatnog investitora.  Već ranije ministar Ostojić kao šef povjerenstva potpisao je odluku kojom se stavljaju van snage dvije Vladine odluke iz 2009. i 2013. godine vezane za investiciju Shopping centra West Gate. No, na tome se nije stalo.

Što je posebno zanimljivo riječ je zapravo o nastavku priče o lobističko-konzultantskoj  tvrtki MAGRA Mate Granića koji je za projekt Shopping City Centra Zagreb poznatijeg kao "Westgate Zagreb" najavila lobiranje kod Vlade RH. Granić je već isporučio račun investitorima od nevjerojatnih 900 tisuća eura, o čemu smo i pisali. Upravo ti poslovi proglašeni su - tajnim!?

> Kako lobira Mate Granić za 900 tisuća eura: "Vlada će nakon izbora prihvatiti vaš projekt, riješen je i problem s DORH-om te smo intervenirali i kod medija"


> Index doznaje: Država zbog pogodovanja privatnom investitoru ostala bez 75 milijuna kuna!

> Afera Westgate: Granić lobirao, Ostojić potpisao

"Tajna" točka još je jedna afera i to investicije golfa na Srđu. Naime, viši upravni sud ovih je dana stavio van snage Prostorni plan Dubrovačko neretvanske županije iz 2006. godine koji je omogućio proširivanje zone golfa.

Što su sada investitori tražili od države, a i što su dobili, nitko ne želi govoriti.

"Projekt Golf Park Dubrovnik je projekt privatnih ulagača i nije logično da bi Vlada RH sufinancirala projekt", rekao nam je Ivan Kusalić prokurist tvrtke Razvoj Golf prije godinu i pol dana. No, što se onda dogodilo da se na sjednici Povjerenstva pojavila točka o golfu na Srđu?

> Sud poništio prostorni plan koji je omogućio golf na Srđu

> Srđ je Grad: Evo kako se javnim novcem financira nelegalan i nelegitiman privatni poduhvat

> Hoće li iz džepa hrvatskih građana otići novci za obnovu Tvrđave na Srđu: Maja Brinar traži novac iz EU fondova?!

Iz Transparency International Hrvatska komentirali su najnovije skrivanje podataka od javnosti od strane Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

TIH: Sve informacije moraju biti dostupne u svakom trenutku

"Transparentnost informacija je preduvjet za smanjenje korupcije i poticanje društvene odgovornosti na svim razinama vlasti. Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama RH  trebalo bi svojim primjerom tj. potpuno transparentnim i otvorenim djelovanjem, a posebno odlukama koje donosi učiniti podatke o državnoj imovini točnim i dostupnim u svakom trenutku", kažu nam iz TIH-a dodajući da se to odnosi na sve nekretnine, bez obzira na njihovu vrijednost.


"Sve informacije koje se odnose na novčane tokove države, a posebno na novac koji ulazi ili izlazi u proračun mora biti izuzet od tajnosti" istaknula je na kraju Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

GONG: Nema nikakvih razloga za skrivanje podataka

Za nevladinu organizaciju GONG sve informacije i Odluke Povjerenstva moraju biti javne, a posebno informacije o zahtjevu Razvoj Golf Dubrovnik d.o.o. te o rješavanju imovinsko pravnih odnosa sa Shopping City Zagreb d.o.o. trebaju biti javne i bez posebnog zahtjeva medija ili građana.


Nedostaju zapsnici o dvije sporne točke. Državni ured za upravljanje državnom imovinom oglušio se na Zakon o medijima i na Zakon o pravu pristupu informacijama. Točke su proglasili tajnima iako je poznato da se ministre lobira kako bi donijeli odluku u korist privatnog investitora!

"GONG ne vidi nikakve opravdane razloge za skrivanje podataka o državnoj imovini te poziva DUUDI i Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama da objave sve materijale za dnevne redove sjednica Povjerenstva, uključujući verificirane zapisnike", kažu nam iz GONG-a. Kako naglašavaju sve informacije s Povjerenstva su posebno bitne i zbog Zakona o strateškim investicijskim projektima koji je oblikovan za privlačenje u prvom redu špekulanata, a ne ozbiljnih investitora sa zatvorenim financijskim konstrukcijama.

"Zakon ulagačima umjesto  transparentnih,  predvidljivih i provjerenih procedura i standarda nudi razne prečice u zaobilaženju postojećih propisa, dok se istodobno građanima te malim i srednjim poduzetnicima šalje poruka da njihove potrebe koje često godinama nisu zadovoljene, poput zahtjeva za izdavanjem građevinske dozvole, uopće nisu važne u odnosu na potrebe investitora koje preferira Vlada", zaključuju na kraju iz GONG-a.

CMS: Zbog skrivanja podataka o državnim nekretninama pokrenuli alternativnu stranicu

Centar za mirovne studije (CMS) već se duže vrijeme zalaže za puno transparentniji i vidljiviji rad DUUDI-a. Štoviše zbog njihova prikrivanja CMS je izradio i alternativnu web stranicu popisa dijela bivših vojnih nekretnina kao prijedlog DUUDI-u da unaprijedi popis imovine i da otvori rubriku u kojoj bi građani mogli komentirati što žele sa tom imovinom.  CMS smatra da bi na na taj način došlo do većeg sudjelovanja javnosti u odlukama o budućnosti državne imovine.

Alternativne stranica dostupne su OVDJE  i OVDJE,

"Odluke Povjerestva svakako bi trebale biti javne osim ako Povjerenstvo nema uistinu snažne razloge da ih proglasi poslovnom tajnom, ali tada te razloge mora jasno objasniti javnosti", smatraju u CMS-u.  Isto tako u RH je Zakonom o tajnosti podataka jasno definirano koji podaci se mogu proglasiti tajnima.

"Problem je područje 'poslovne tajne' koje i dalje nema jasne kriterije po kojima se nešto proglašava poslovnom tajnom te se naravno to može i zlorabiti. Ukoliko DUUDI ima podatke koje nije klasificirao tajnima sukladno Zakonu o tajnosti podataka, niti su poslovna tajna, tada nema nikakave zakonske osnove te podatke skrivati od javnost. Uvijek je moguće poslati upit i Povjerenici za informiranje da provjeri opravdanost tajnosti podataka", kažu nam na kraju iz CMS-a. 

Pročitajte više