Svađa u Skupštini! Bandić: Dosta sam vas trpio, imam pravo govoriti! Bernardić: Budite pristojni, ne možete!

Screenshot: Gradska skupština

SJEDNICA Gradske skupštine protekla je u svađi predsjednika Gradske skupštine, Davora Bernardića i gradonačelnika Milana Bandića.

Naime, Bandić je prvo za govornicom "opleo" po ZET-u, na što mu je direktor ZET-a Čović odgovorio. Nakon toga, javila se je jedna zastupnica želeći postaviti pitanje, no Bandić se digao iz svoje stolice u prvom redu i došao za govornicu iako mu Bernardić nije dao riječ.

Bernardić mu je kazao kako mu nije dao riječ što prema Poslovniku mora te da ne može govoriti i da je sada na redu zastupnica.

Bandić se naljutio: "Dosta sam vas trpio! Morate mi dati riječ, ja sam gradonačelnik! Čović se referira na mene, moram mu odgovoriti. Priča o meni a ja mu ne smijem odgovoriti. Gradonačelnik ima pravo javiti se za riječ".

"Imat ćete priliku govoriti, nitko vas ne sprječava, samo budite pristojni, nisam vam dao riječ. Ja jesam mlađi od vas, ali morate poštovati Poslovnik. Nisam vam dao riječ i ne možete sada govoriti. I neću vam dati riječ sada, imate ćete priliku govoriti nakon što zastupnica postavi pitanje", ponavljao je Bernardić.

No, Bandić se nije dao s govornice: "Morat ćete mi dati riječ, ja sam gradonačelnik."

Nakon par minuta, u Gradskoj skupštini više nije bilo kvoruma, pa je Bernardić morao prekinuti sjednicu i Bandić napustiti govornicu. "Samo vas molim da ne silujete proceduru. Budite pristojni, poštujte Zagreb, poštujte institucije Grada, ne možete se tako ponašati. Niste pristojni. Zagreb je kulturni europski grad i molim da se i vi tako ponašate. Kad se skupi kvorum nastavljamo", poručio je Bernardić Bandiću koji je dodao: "O čemu govorimo? Morate mi dati riječ da mu odgovorim!"


Još nekoliko trenutaka Bandić i Bernardić su žustro raspravljali.

Kako je sve počelo

Sve je počelo pitanjem zastupnika o sniženom kreditnom rejtingu Grada i Holdinga. Bandić kaže, Zagreb je žrtva snižavanja rejtinga države. A za loše stanje u Holdnigu, kaže, nije on kriv već oni koji su ga razvlastili, tj. većina u Skupštini.

Zašto je takvo stanje u Holdingu zanimalo je pak HDZ-ovu Margaretu Mađerić.

"Postavljam pitanje predsjedniku uprave Zagrebačkog holdinga, što ćete učiniti da i Zagrebački holding, koji je na rubu smeća, također ne postane smeće", pitala je Mađerić.

Šef Holdinga Ivo Čović odgovorio joj je da Holding nije i definitivno neće postati smeće. Osvrnuo se i na izjave gradonačelnika Bandića.

"Ono što bitno određuje činjenicu da je akumulirani gubitak u holdingu 700 milijuna kuna i s ovom godinom da će biti 900, dogodilo se u razdoblju od prije tri do pet godina", rekao je Čović.

Gradonačelnik je poručio da će na na kraju pobijediti istina i progovorio o gubitcima u Holdingu.

"Ponavljam da ste Zagrepčanima dignuli cijene 40 posto. Ja za to više neću dati suglasnost. Tada ste me dobili jer četiri godine cijene se nisu dizale. A što ste dobili nakon dizanja cijena za 40 posto? A što su Zagrepčani dobili za to? Novi gubitak, to je istina. A idući tjedan ću biti primoran platiti oglas zapisnika primopredaje kojeg ste potpisali prije četiri godine. i U tom zapisniku će se sve vidjeti", naglasio je Bandić.

Bandić o sebi: Nema zelenijeg i ekološko osviještenijeg čovjeka od gradonačelnika Zagreba


Na skupštinskom aktualcu postavljala su se i druga pitanja. Tako je gradonačelnik otkrio da prostor nekadašnjih baraka Crvenog križa kod zgrade Mirovinskog osiguranja i Esplanade neće ostati parkiralište. Tamo će se napraviti park kako bi taj prostor bio u skladu s Lenucijevom zelenom potkovom, naglasio je  Bandić.

"Nema zelenijeg i ekološko osviještenijeg čovjeka od gradonačelnika Zagreba", kazao je Bandić.

'Zeleni' Bandić rekao je da će već danas poslati ekipu Pavla Kalinića iz ureda za hitne situacije da provjeri kakvo je stanje u hladnjači tržnica na Žitnjaku. Zastupnici su ga naime upozorili da tamo kola 30 tona amonijaka, a da je stanje u hladnjači katastrofalno.

"Jel to alarmantno. Ja mislim da nije alarmatno, ali da je ozbiljno. Kad bi otišlo 30 tona amonijaka, otišlo bi pola grada u zrak i mislim da treba hitno ići vidjeti i sanirati. Ako ništa drugo, onda sanirati to postrojenje i vidjeti što se može sigurnosno napraviti", poručio je Bandić.

Pročitajte više