Sve više imigranata bježi pred nasiljem u Libiji

Foto: Hina

SVE VIŠE imigranata koji su stigli u Libiju i ondje se zadržali moći će zatražiti odlazak odande morskim putem kako bi pobjegli pred nasiljem u glavnome gradu te zemlje, izvijestila je u petak Međunarodna organizacija za migracije (IOM) sa sjedištem u Ženevi.

U posljednjih šest tjedana Tripoli je bio poprište sukoba i nasilja između protivničkih frakcija, a zračna luka je bombardirana.

"Međunarodna organizacija za migracije zabrinuta je zbog činjenice da bi u idućih nekoliko tjedana broj migranata koji traže odlazak iz Libije u Italiju morskim putem mogao rasti", stoji u priopćenju organizacije.

Nesigurnost koja vlada u Tripoliju u odlasku iz zemlje sprječava i 25 članova organizacije za migracije. Libijske vlasti objavile su da je oko 50.000 osoba bilo prisiljeno napustiti svoje domove i doseliti u okolicu Tripolija. Puno obitelji živi u skloništima koja im je osigurao libijski Crveni križ.

Dvadeset i drugog kolovoza deset je Sudanaca smrtno stradalo u raketnom napadu na dio Tripolija. U napadu je raznesen njihov dom. U istom dijelu Tripolija živi oko 15.000 Sudanaca.

Ni imigranti koji žive u 18 prihvatnih centara nisu u boljoj situaciji. Ondje ih je smješteno između 4000 i 6000. Nedostaje im plina za kuhanje, pitke vode i hrane. Neki centri moraju se zatvoriti jer više nemaju sredstava da im pomognu.

Pročitajte više