Sveti Sava krši načelo sekularnosti u srpskim školama

Foto: Public Domain

NEVLADINA organizacija "Pokret za prosvjećeno društvo" iz Novoga Sada ocijenila je da se unošenjem crkvenih elemenata u obilježavanje školske slave Svetog Save krši načelo sekularnosti u školama u Srbiji i upitala je li ta slava namijenjena svim učenicima ili samo onima pravoslavne vjeroispovijesti, prenijela je agencije Beta u ponedjeljak.

Pokret je prosvjedovao zbog činjenice da u školskim proslavama aktivno, "molitvama, neumjesnim propovijedima i izvođenjem religijskih obreda", sudjeluju svećenici Srpske pravoslavne crkve (SPC), čime se dodatno naglašava vjerski značaj blagdana.

"Proslavljanjem školske slave kao religijskog blagdana izravno se krši Ustav Srbije, koji u članu 11. nalaže odvojenost crkava i vjerskih zajednica od države", navodi se u priopćenju za javnost, prenosi Beta.

Načelo sekularnosti

Pokret je podsjetio ravnatelje državnih škola i odgovorne u srbijanskoj vladi da među učenicima, roditeljima i nastavnicima ima i pripadnika drugih vjeroispovijesti, kao i ateista.

"Njima se uskraćuje pravo da Svetog Savu proslavljaju kao istinski školski blagdan otvoren za sve, bez obzira na vjersko i nacionalno opredjeljenje", ocijenio je Pokret za prosvjećeno društvo.


Sigurni smo, dodaje se, da bi lomljenje slavskog kolača u crkvi umjesto u školi omogućilo zainteresiranim učenicima, roditeljima i nastavnicima da blagdan proslave sukladno sa svojim vjerskim osjećajima tamo gdje je predviđeno, ne rušeći načelo sekularnosti kao dragocjenu tekovinu civiliziranoga društva", zaključuje Pokret.

Škole u Srbiji od 1840. obilježavaju Svetog Savu, dan duhovnosti, školsku slavu u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i tvorca zakonodavstva.

U obilježavanju toga blagdana sudjeluju učenici svih škola, bez obzira na jezik na kojemu pohađaju nastavu, nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Pokret za prosvjećeno društvo (PPD) nevladina je organizacija iz Novoga Sada koja, kako stoji na njihovoj Facebook stranici, teži zajednici slobodnih, obrazovanih i aktivnih pojedinaca koji prihvaćaju međusobne razlike kao temelj za suradnju.

Pročitajte više