Svjedoci za ratne zločine u Gruborima svađali se u sudnici: "Sram te bilo lažove jedan!"



ŽESTOKO su se na Županijskom sudu u Zagrebu posvađali svjedoci u procesu zbog ratnih zločina u Gruborima 1995. godine. Točka prijepora bio je iskaz krunskog svjedoka optužbe Branka Balunovića.

Za zločin u Gruborima terete se bivši policijski specijalci Frano Drljo i Božo Krajina. Optuženi su za ubojstvo šest srpskih civila. Balunović je na sudu posvjedočio da je od svojih bivših suboraca, pripadnika ATJ Lučko, čuo da je Drljo optužen za zločine.

"Sram te bilo lažove jedan!"

No, Marijan Šoša i Igor Radočaj, specijalci od kojih je Balunović navodno dobio informacije, tvrde da krunski svjedok tužiteljstva laže. Sudac Zdravko Majerović stoga ih je odlučio suočiti u sudnici.

"Sram te bilo lažove jedan! Nikada nisam bio u tvojoj kući!", vikao je Šoša na Balunovića, na što mu je Balunović odgovorio kako "zna da se boji".

"Rekao si mi da te Drljo odveo u šumu, zatvorio automobil, izvadio pištolj i rekao da će te zakopati u toj šumi ako progovoriš. Rekao si mi da je Drljo ubio dvoje ljudi, a da je Igor Beneta iz šume došao krvav i tražio nešto da se obriše", kaže Balunović.

"Ti jako dobro znaš zbog koga smo u sudnici"

Krunskog svjedoka je lažovom prozvao i Radočaj, koji kaže da su cijelu priču izmislili Balunović, Josip Čelić i Stjepan Žinić. Svu trojicu ih je, kako kaže, instruirao Milijan Brkić, trenutni glavni tajnik HDZ-a.

"Znam te kao dobrog čovjeka u uvijek sam ti na raspolaganju. A ti jako dobro znaš zbog koga smo mi sada u sudnici", kazao je Balunović Radočaju. Glavni svjedok tužiteljstva ostao je pri svom iskazu.

Pročitajte više