Tisuće izbjeglica u Europi u fokusu, a milijuni Sirijaca na Bliskom istoku ispod su medijskog radara

Foto: FAH

SITUACIJA s izbjeglicama u Europi predstavlja pravu humanitarnu katastrofu, tjednima mediji izvještavaju o događajima na Balkanu i ulazima u zemlje EU, no ono što se događa na Bliskom istoku nekako prolazi ispod medijskog radara.

Fokus javnosti usmjeren je na desetke tisuća izbjeglica koje dolaze u Europu, ali Sirijaca koji su pobjegli u Libanon, Jordan, Tursku i Irak ima otprilike četiri milijuna Sirijaca. To Siriju čini najvećim izvorom izbjeglica na svijetu u više od 40 godina, piše Washington Post.

Ovo je prije svega neuspjeh diplomacije, kaže Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres. Sukobi u Siriji dosad su odnijeli 250.000 života, u strateški vrlo važnom mjestu Bliskog istoka. Upravo radi njega raseljeno je oko 11 milijuna ljudi, no još uvijek nema mirovnog procesa. Rješenja nema na vidiku.

"To je tragedija bez presedana u nedavnoj prošlosti. Mnoge su bitke dobivene, no broj izgubljenih bitaka je veći", rekao je Guterres.

Milijuni Sirijaca koji su pobjegli iz domovine raseljeni su po gradovima, selima i farmama po Bliskom istoku, a svijet ih sustavno zanemaruje.

Broj izbjeglica koje stižu u Europu ne može se ni usporediti s brojem onih koji utočište traže u Turskoj, Libanon, Pakistanu i Jordanu.

Pročitajte više