Tko još želi koalirati s Milanovićem?

Foto: Davor Pongračić/Cropix

"KUKURIKU koalicija savez je četiriju političkih stranaka bliskog svjetonazora i sličnih programa: SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a. Veže nas zajednička vizija uspješnije, gospodarski snažne i prosperitetnije Hrvatske, stoga smo donijeli odluku o stvaranju izborne koalicije i zajedničkom izlasku na izbore..." - ovo je platforma Kukuriku koalicije koja se još uvijek može pronaći na zaboravljenoj Web stranici, pokrenutoj tijekom predizborne kampanje 2011.

Godinu i pol nakon Plana 21 "za gospodarski snažnu i prosperitetniju Hrvatsku", savez koji ga je trebao realizirati gotovo se raspao. Dva koalicijska partnera IDS i SDP već su bili na suprotnim stranama tijekom izbora za EU parlament, a uskoro će zaratiti i u Istri na lokalnim izborima. Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić najavio je da će u lipnju odlučiti ostaje li IDS u vladi ili izlazi iz koalicije. "U mnogo toga IDS se ne slaže s SDP-om." - tvrdi Jakovčić. Ukoliko i napuste Vladu, bit će to nakon turističke sezone od koje IDS-ov ministar Dario Lorencin, ali i cijeli IDS puno očekuju...

Zajedno s Čačićem, nestala i popularnost Milanovića

Narodnjaci za sada ne najavljuju krizu koalicije. Oni su strateški partneri SDP-a i imaju prilično loš rejting pa im ne žele ugroziti stečene pozicije. Ipak, posljednji podaci o rejtingu govore da je on nakon dugo vremena počeo rasti, što se poklapa s ostavkama Radimira Čačića u HNS-u i vladi. Zanimljivo, s odlaskom Čačića iz vlade naglo je počela padati i popularnost premijera Milanovića, čime se potvrđuje Čačićeva uloga gromobrana koji je zapravo više čuvao imidž premijera nego li samu vladu.


No, na predstojećim lokalnim izborima HNS će preslagivati neke svoje saveze s SDP-om i, prema nekim najavama, stvarati nove. Prvi takav je onaj kojeg su dogovorili u Istri, gdje zajedno s IDS-om nastupaju protiv SDP-a i HUS-a. Na terenu se, navodno, spremaju i drugi savezi protiv SDP-a, o čemu se sve više priča u redovima Kukuriku koalicije...

Laburisti kao SDP-ovi saveznici?

Ukoliko neki koalicijski partneri napuste Vladu, hoće li SDP sklapati nove saveze? Ako je Kukuriku koalicija bila skup "stranaka bliskog svjetonazora", onda bi SDP-ov prirodni saveznik na ljevici mogli biti laburisti. Predsjednik Laburista Dragutin Lesar tvrdi kako ne vjeruje u mogućnost izvanrednih izbora i smatra da je Kukuriku koalicija stabilna. Može se zaključiti i da mu se ni pod koju cijenu ne ulazi u savez s SDP-om čija popularnost opada dok država ulazi u novu recijsku godinu. Tu je još i osobni animozitet prema premijeru kojeg je Lesar jezgrovito izrazio u jednoj rečenici: "Dok je Milanović na čelu SDP-a, nećemo s njima koalirati." Lesar smatra i da se Laburisti i SDP razlikuju svjetonazorski, jer "SDP ne provodi socijaldemokratsku nego neoliberalnu politiku".


Kada se dogodi dugo najavljivana registracija Hrvatskog foruma u stranku Trećeg puta, jedna moguća je i njihova koalicija s SDP-om. Udruga Hrvatski forum, koju predvodi oftamolog Nikica Gabrić, nema svjetonazora (ili ga do sad nisu deklarirali), a niti manifest ili nacrt programa iz kojeg bi se moglo zaključiti jesu li im svjetonazori ili programi slični SDP-ovom. Gabrić u svojim istupima često kritizira upravo premijera Milanovića kao jednu od najslabijih karika u vladi, pa se može pretpostaviti da će mu uvjeti za koaliranje s SDP-om biti slični Lesarovim. Puno je realnije da se udruže Lesar i Gabrić, koje objedinjuje zajedničko pokroviteljstvo predsjednika Republike Ive Josipovića. Josipović je sigurno i sam nezadovoljan padom popularnosti SDP-a jer će se to neizbježno reflektirati i na njihov rejting ukoliko na idućim predsjedničkim izborima bude njihov kandidat. On, možda više od svih, ima razloga biti nezadovoljan Milanovićem jer su već mjesecima u tinjajućem sukobu, pa je SDP nedavno morao i javno potvrditi da će Josipović biti njihov kandidat, dok kuloari bruje o hladnim protokolarnim susretima premijera i predsjednika.

Tko još želi koalirati s Milanovićem?


Koalicijski potencijal SDP-a s Milanovićem na čelu sve je manji. Zahvljajući apatiji građana i niskoj izlaznosti na birališta, isključivo će koalicijski potencijal dviju najvećih stranaka odlučivati o pobjedniku na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima.

Milanović je učinio sve da ga dovede u pitanje, svađom s IDS-om, a potom i neuobičajenom prijetnjom HNS-ovom članu predsjedništva Draganu Kovačeviću, kojem je u upravu "Janafa" nedavno poslao policiju kako bi "osiguravala neometan inspekcijski nadzor Ministarstva financija“. Pravi skandal izbio je kada su se umjesto redovne policije u Janafu pojavili inspektori PN USKOK-a, zaduženi za otkrivanje najtežih kaznenih djela, što je bilo krajnje neprimjereno okolnostima, s obzirom na to da ni proračunski nadzor, a ni policija nisu pronašli nikakve nepravilnosti. Koalicija SDP-a i HNS-a tada je prvi put bila ozbiljno dovedena u pitanje, kao i rejting SDP-ova kandidata u Zagrebu Rajka Ostojića, čiji je koalicijski partner upravo Dragan Kovačević. Milanović je, ukratko, po svom nestabilnom karakteru i političkom mentalitetu, osoba koja rastjeruje koalicijske partnere čega su SDP-u su tek sad postali svjesni.

Kome će se prikloniti stranke centra?

S druge strane HDZ se "izvukao iz ponora" nakon što je svoj koalicijski potencijal ojačao ksenofobičnim pravašima i udruživanjem s brojnim minornim strankama na krajnjoj desnici. "HDZ koalira sa strankom koju je pobijedio i Vuco.", "HDZ koalira s umirovljenicima u Šamcu", samo su neki od naslova koji opisuju HDZ-ovu koalicijsku strategiju "od vrata do vrata".

Koalicija s krajnjom desnicom koju prate nacionalistički skandali i ksenofobični ispadi HDZ-u možda neće biti dovoljna niti za pobjedu na lokalnim izborima, dok bi im na parlamentarnim izborima donijela siguran poraz. Zato će prava politička trgovina početi sa strankama centra, neposredno nakon lokalnih izbora. Koalicijska vrijednost HNS- a, IDS-a ili Laburista u tom će trenutku znatno nadmašiti njihov stvarni rejting. Teško je reći kome bi se teže mogli prikloniti, Milanoviću koji koalicijskim partnerima šalje policiju ili Karamarku na čijim listama pobjeđuje Ruža Tomašić.

Pročitajte više