"To je bahatost i birtijaška politika": Vlada odbacila sve amandmane oporbe na proračun, HDZ napustio sjednicu

Foto: Davor Pongračić/Cropix

ZASTUPNICI HDZ-a napustili su saborsku sjednicu na kojoj će se glasovati o prihvaćanju proračuna za 2013. godinu. HDZ-ovci su sjednicu napustili nakon što nije prihvaćen njihov prijedlog da se rasprava o izglasavanju amandmana prekine jer Vlada, kako tvrde iz HDZ-a, nije raspravljala o amandmanima oporbe na proračun.

"Klub Hrvatske demokratske zajednice predlaže da se rasprava o izglasavanju amandmana prekine, da Vlada Republike Hrvatske donese odluku i da se tek, pošto Vlada donese odluku, rasprava o izglasavanju amandmana nastavi. Sve drugo je protuzakonito, sve drugo je silovanje demokracije. Možda su neki zbog žurbe da stanu čim prije na skije zaboravili koje im je elementarno pravo", rekao je HDZ-ov Ivan Šuker nakon povratka sa stanke koju je HDZ zatražio na početku sjednice. No, njihovo traženje nije uvaženo pa su napustili sjednicu Sabora.

Linić predstavio Vladine amandmane za proračun

Vlada je predložila amandmane na proračun za 2013., a predstavio ih je ministar financija Slavko Linić. Povećavaju se sredstva za razminiranje od 30 milijuna kuna. Ministarstvu graditeljstva dodjeljuje se 62 milijuna za zaposlene, a 32 milijuna ministarstvu znanosti za projekte JPP-a u Varaždinskoj županiji. Što se smanjenja tiče, najviše se reže Ministarstvu financija - 48 milijuna.


"Vladini amandmani pokazuju karakter proračuna. Elementarne stvari koje su bile u zakonu nisu ispoštovane u proračunu", rekao je HDZ-ov Ivan Šuker koji je posebno je kritizirao smanjenje sredstava Ministarstvu zdravlja unatoč tomu što je ministar rekao da je resor u problemima

"Očekivali smo da će Vlada napraviti određene promjene i generalno promijeniti izgled proračuna, to se nije dogodilo i ovi amandmani ne nude ništa novo", kazao je Šuker.

"Vlada odbacuje sve amandmane opozicije, a na svoj prijedlog daje amandmane. Nezadovoljni smo smanjenjem sredstava za lokalnu regionalnu samoupravu", poručio je pak HDSSB-ov Zoran Vinković.

HDZ: Vlada nije raspravljala o amandmanima oporbe

"Vlada nije raspravljala o oporbenim amandmanima", tvrde u HDZ-u koji je zatražio stanku u radu Sabora. "Ako Vlada nije raspravila amandmane zastupnika, onda Hrvatski sabor ne može o ovim amandmanima raspravljati", rekao je Ivan Šuker kojeg demantirao ministar financija Slavko Linić.

"Na redovnoj sjednici Vlade u četvrtak raspravljeno je i o amandmanima Vlade i o amandmanima oporbe i svi amandmani su odbijeni", rekao je Linić.


Određena je stanka od 10 minuta, a HDZ kao argument navodi da na Vladinoj stranici stoji da se raspravljalo samo o Vladinim amandmanima. Inače, Linić je u Saboru do stanke redom odbijao oporbene amandmane na proračun, a prihvaćena su dva Vladina u iznosu od 115 milijuna kuna.

HDZ zatražio prekid rasprave o izglasavanju amandmana

"Vlada je donijela jedinstvenu odluku da niti jedan amandman ne može biti raspravljen u Saboru bez stajališta Vlade. Vlada je uputila u Sabor svoje ministre legalno i legitimno. Zapisniku o kojem govori HDZ nije o verificiran", komentirao je predsjednik Sabora Josip Leko tvrdnju HDZ-ovih zastupnika da Vlada nije raspravljala o amandmanima oporbe na proračun. "Sve što radimo u Saboru radimo za ime i račun građana. Radit ćemo u skladu s Ustavom i poslovnikom", podučio je Leko.

HDSSB-ov zastupnik Dinko Burić kaže kako se ovdje ne radi je li pogriješio Sabor, već o tome je li ispoštovana procedura u radu Vlade. "Ako amandmani nisu raspravljeni, to je podcjenjivački prema Saboru, ali i protuustavno", izjavio je Burić.

Nakon stanke, HDZ je zatražio odgodu rasprave o amandmanima. "Raspravljamo o amandmanima koji se prihvaćaju, ostalo se odbija", poručio je pak ministar financija Slavko Linić i dodao da sve je sukladno promijenjenom Poslovniku Vlade, nakon čega su HDZ-ovci izašli iz sabornice.

Karamarko: Ovo je bahatost i nebriga za građane


HDZ je na konferenciji za medije pokušao objasniti zašto su napustili sabornicu. Ustraju u tome da je Vlada prekršila proceduru jer nije raspravljala o oporbenim amandmanima na proračun. "To je bahatost, birtijaška politika, prepotencija, nebriga za građane", ocjenjuje šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Da se to radi lijevom rukom, praktički ne pročitavši, praktički prepuštajući ministrima samovolju oko tih amandmana, da se vodi jedna birtijaška politika i da se Vlada vodi na birtijaški način, to je nedopustivo. Rekao bih da je ovo točka na "i". Bojim se da ne bude još kakva točka na "i" jednogodišnjeg rada i stila verificirano upravo ovakvim potezom Vlade, verificiranog stila rada. Jedna prepotencija, jedna površnost i jedna nebriga za građane i za sve ono što su realni problemi", rekao je Karamarko koji je prozvao predsjednika Sabora Josipa Leku.

"Ne može on biti sitniji asistent, loš asistent, statist u čitavoj toj priči, u toj komediji koju nam proizvodi Vlada u Parlamentu", naglasio je Karamarko te dodao: "I danas na jedan nemušti način, on koji je na čelu zakonodavnog tijela, on na čelu Parlamenta danas ne želi zaštiti proceduru, ajmo to blago reći, ne želi zaštiti interese građana nego svoje partije, to je nedopustivo", poručio je Karamarko.

Ivan Šuker kazao je da se u njegovih osam proračuna uvijek na Vladi raspravljalo o amandmanima. "Vrlo je interesantno da je ministar Slavko Linić nakon moje intervencije vrlo sigurno rekao da je Vlada raspravljala i o amandmanima oporbe i svi su amandmani odbijeni. Kasnije u dva javljanja vidjet ćete puno kontradiktornosti i nesigurnosti u izjavi ministra. Dakle, definitivno je da Vlada o amandmanima nije raspravljala, definitivno je da je predsjednik Sabora ponizio Sabor, ponizio je zastupnike, samim time i građane Republike Hrvatske, sa pristajanjem da se raspravlja o amandmani bez uobičajene procedure, koje je na kraju krajeva, Vlada uredila svojim Poslovnikom. To je razlog zašto smo mi kao zastupnici Hrvatske demokratske zajednice napustili ovu sjednicu", istaknuo je Šuker.

Hoće li u HDZ-u tražiti ocjenu ustavnosti, odnosno koje će korake poduzeti, tek će, kažu, dogovoriti.

Linić: Ponašanje HDZ-a pokazuje čudnu politiku stvaranja ekscesa

Nije dugo trebalo čekati na odgovor ministra finacija Slavka Linića HDZ-ovcima koji su napustili sabornicu. Poslovnik Vlade je promijenjen, kaže Linić. Objašnjava da je Vlada u četvrtak raspravljala o oporbenim amandmanima što dokazuje činjenica da su dijelovi nekih ugrađeni u Vladine.


"Ponašanje HDZ-a samo pokazuje, ja bih rekao neku čudnu politiku stvaranja ekscesa, neke njihove čudne istine i dapače, ljudi koji su uvijek prihvaćali amandmane bez odluke Vlade, sada prigovaraju Vladi koja je mijenjala Poslovnik i praksu i u biti nitko od nas više ne donosi nikakve odluke o prihvaćanju i odbijanju bez da o tome donosi Vlada. Prema tome, sjednica Vlade je održana u četvrtak i zato imamo rezultat Vladine amandmane koji su rezultat i rasprave i promjena originalnog prijedloga Vlade koji je uslijedio nakon takvih i rasprava i amandmana", istaknuo je Linić, koji je pojasnio i rezanja u proračunu pa i za Uskok.

Ukratko puno je opravdanih zahtjeva, no novca nema. Zašto? Linić je upro prstom u bivšu HDZ-ovu vlast. "Ministarstvima je srezano 3,5 milijardi zahtjeva. Vjerujte mi, mnogi od njih su itekako opravdani. Mnogi od njih su i uzrok nezadovoljstvo jer se smatra da kada gledamo omotnicu za poljoprivredu itekako bi bili lagodniji da smo mogli osigurati 600 milijuna dodatnih sredstava za poljoprivredu, ali isto tako, pitam svakoga tko postavlja takva pitanja, zašto nam je pao rejting, zašto imamo rast od 4 milijarde kuna rashoda u 2013. u odnosu na 2012. zašto imamo taj rashod, zato što ova Vlada krpa sve dugove koje bivša Vlada nije pokazala. I devet milijardi za brodogradnju i kamate na preuzete dugove i s druge strane restrukturiranje željeznica, neplaćanje obveza prema hrvatskim cestama i sve ono što dospijeva iduću godinu. Prema tome, ono što mi radimo  samo zbrajamo dubioze koje je netko ostavio ili ih nikada nije prikazivao. I te dubioze su razlog da ova Vlada ima problema sa sastavljanjem proračuna, s hrvatskim propisom koji se zove Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je donijela upravo bivša Vlada. Uz nju su socijalni partneri i privrednici jer eto, nema veze. Što veća recesija, trebali smo više rezati. A u isto vrijeme vidimo da svi kojima smo zaista smanjivali rashode itekako mogu pokazivati nezadovoljstvo. Reforme će biti vrlo teško provoditi jer one koštaju, a sredstava je u recesiji očito sve manje", naglasio je Linić.

Vlada: Netočno je da nismo poštivali proceduru


IZ UREDA Vlade RH priopćili su kako je netočno da Vlada Republike Hrvatske nije poštivala proceduru postupka s amandmanima drugih predlagatelja na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu.

"Naime, Poslovnikom o dopunama Poslovnika Vlade Republike Hrvatske, usvojenim na 59. sjednici Vlade Republike Hrvatske, 31. listopada 2012., točka 13. Dnevnoga reda otvorenog dijela sjednice, Vlada je usvojila promjenu koja se odnosi na postupak prihvaćanja amandmana koje u saborskoj proceduri predlažu drugi predlagatelji.

Pitanje izjašnjavanja o amandmanima drugih predlagatelja podnesenima na zakonske prijedloge, kojih je predlagatelj Vlada Republike Hrvatske, do usvajanja ovog Poslovnika nije bilo izričito riješeno Poslovnikom Vlade Republike Hrvatske.

Štoviše, u praksi se o takvim amandmanima u ime Vlade Republike Hrvatske izjašnjavao nadležni ministar, odnosno drugi ovlašteni predstavnik Vlade u Hrvatskome saboru, poštujući konačnim prijedlogom zakona zadane okvire i koncepciju za koju se opredijelila Vlada Republike Hrvatske.

Izmjenama Poslovnika Vlade Republike Hrvatske prihvaćeno je da, u slučajevima kada drugi predlagatelji u saborskoj proceduri predlažu amandmane, ovlašteni Vladini predstavnici ne mogu izravno prihvaćati te amandmane bez prethodne suglasnosti Vlade te je propisana obveza dostavljanja Vladi obrazloženja, odnosno popisa predloženih amandmana i obrazloženja u onim slučajevima kada se predlaže prihvaćanje amandmana.

Usvojeni Poslovnik o dopunama Poslovnika Vlade predviđa, međutim, da u slučajevima kada se amandmani odbijaju ili kada se želi od strane predlagatelja zakona, odnosno Vladinih predstavnika, odbiti amandmane drugih predlagatelja, ista procedura i potvrda odbijanja amandmana na Vladi nije potrebna.

Dakle, nije točno da Vlada Republike Hrvatske nije poštivala proceduru budući da prethodna suglasnost Vlade Republike Hrvatske nije potrebna u slučaju kada se odbijaju amandmani drugih predlagatelja, iz razloga što se time ne utječe na tekst konačnog prijedloga zakona kojeg je predlagatelj Vlada Republike Hrvatske", priopćili su iz Vlade.

Podnesen 51 amandman

HDZ je podnio 34 amandmana, HDSSB 16, a SDSS jedan. Oporbeni Hrvatski laburisti, tvrde, ne žele priuštiti Vladi da im odbija amandmane. Među HDZ-ovim amandmanima je i onaj o nastavku gradnje Pelješkog mosta vrijedan 330 milijuna kuna. HDSSB je predložio amandmane koji se odnose na projekte u pet slavonsko-baranjskih županija, ukupne vrijednosti milijardu i 460 milijuna kuna. Oko 600 milijuna traže za izravna plaćanja u poljoprivredi, a 500 milijuna kuna za nastavak izgradnje koridora Vc od Osijeka do Belog Manastira te od Belog Manastira do granice s Mađarskom.

Inače, Vlada predloženim proračunom za 2013. planira 113,7 milijardi kuna prihoda i 124,5 milijardi kuna rashoda, s proračunskim deficitom od 10,9 milijardi kuna. Deficit proračuna tako bi se povećao za gotovo milijardu kuna i iznosio bi 3,1 posto BDP-a.

Pročitajte više